blog post image

Bij particulier een lening afsluiten, hoe werkt dat?

Het kan voorkomen dat je als particulier geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor een grote aankoop of een onverwachte uitgave. In zo’n situatie kan het afsluiten van een lening bij een bank of andere financiële instelling een optie zijn. Maar wist je dat je ook bij particulieren een lening kunt afsluiten? In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt en waar je op moet letten.

Wat is een particuliere lening?

Een particuliere lening, ook wel persoonlijke lening genoemd, is een lening die wordt verstrekt door een particulier in plaats van een bank of andere financiële instelling. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis zijn. Het voordeel van een particuliere lening is dat je vaak minder strenge voorwaarden hebt en een lagere rente betaalt dan bij een bank. Daarnaast kan het afsluiten van een lening bij een bekende ook zorgen voor meer vertrouwen en flexibiliteit.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een particuliere lening?

Voordat je een particuliere lening afsluit, is het belangrijk om goed na te denken over de voorwaarden en risico’s. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten waar je op moet letten:

 • Leen alleen wat je kunt terugbetalen: Het is verleidelijk om meer te lenen dan je nodig hebt, maar dit kan leiden tot financiële problemen. Zorg ervoor dat je alleen leent wat je daadwerkelijk kunt terugbetalen.
 • Maak duidelijke afspraken: Leg alle afspraken die je maakt met de particuliere geldverstrekker vast in een contract. Zo voorkom je misverstanden en discussies in de toekomst.
 • Bepaal een realistische looptijd: Spreek een looptijd af die realistisch is voor jouw financiële situatie. Houd er rekening mee dat een langere looptijd betekent dat je uiteindelijk meer rente betaalt.
 • Maak afspraken over de rente: Spreek van tevoren af hoeveel rente je betaalt en hoe deze wordt berekend. Dit kan bijvoorbeeld een vast bedrag per maand zijn of een percentage van het geleende bedrag.
 • Wees voorzichtig met onderpand: Sommige particuliere geldverstrekkers vragen om onderpand, zoals een auto of huis. Wees hier voorzichtig mee en zorg ervoor dat je dit onderpand niet kwijtraakt als je de lening niet kunt terugbetalen.

Hoe vind je een particuliere geldverstrekker?

Het vinden van een particuliere geldverstrekker kan lastig zijn, maar er zijn verschillende manieren om dit te doen:

 • Vraag in je eigen netwerk: Begin bij je familie, vrienden en kennissen. Misschien is er iemand die bereid is om jou geld te lenen.
 • Gebruik online platforms: Er zijn verschillende online platforms waar particulieren geld kunnen uitlenen aan anderen. Hier kun je een oproep plaatsen en in contact komen met potentiële geldverstrekkers.
 • Schakel een bemiddelaar in: Er zijn ook bemiddelaars die particuliere leningen aanbieden. Zij brengen jou in contact met potentiële geldverstrekkers en helpen bij het opstellen van een contract.

Waar moet je op letten bij het gebruik van online platforms?

Als je ervoor kiest om gebruik te maken van een online platform voor particuliere leningen, is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

 • Controleer de betrouwbaarheid: Doe onderzoek naar het platform en controleer of het betrouwbaar is. Lees bijvoorbeeld reviews van andere gebruikers en kijk of het platform is aangesloten bij een keurmerk.
 • Lees de voorwaarden: Lees altijd de voorwaarden van het platform voordat je een lening afsluit. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Wees voorzichtig met persoonlijke informatie: Geef nooit zomaar persoonlijke informatie, zoals je BSN of bankgegevens, aan een onbekende. Controleer altijd of het platform veilig is en gebruik bij voorkeur een betrouwbare betaalmethode.

Alternatieven voor een particuliere lening

Een particuliere lening is niet altijd de beste optie. Er zijn ook andere manieren om geld te lenen als particulier, zoals:

 • Een persoonlijke lening bij de bank: Als je een goede kredietwaardigheid hebt, kan het afsluiten van een persoonlijke lening bij de bank een goede optie zijn. Hierbij leen je geld van de bank en betaal je dit in termijnen terug.
 • Een doorlopend krediet: Een doorlopend krediet is een flexibele lening waarbij je tot een bepaald bedrag geld kunt opnemen en aflossen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt.
 • Een creditcard: Met een creditcard kun je aankopen doen en deze later terugbetalen. Let wel op de hoge rente die hierbij komt kijken.

Waar moet je op letten bij het lenen bij de bank?

Als je ervoor kiest om een lening af te sluiten bij de bank, is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

 • Vergelijk verschillende aanbieders: Vergelijk de rentetarieven en voorwaarden van verschillende banken voordat je een keuze maakt. Zo vind je de beste deal.
 • Let op de looptijd: Kies een looptijd die past bij jouw financiële situatie. Houd er rekening mee dat een langere looptijd betekent dat je uiteindelijk meer rente betaalt.
 • Lees de kleine lettertjes: Lees altijd de voorwaarden van de lening goed door voordat je deze afsluit. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en kom je niet voor verrassingen te staan.

Conclusie

Een particuliere lening kan een goede optie zijn als je snel geld nodig hebt en niet bij de bank terecht kunt. Het is echter belangrijk om goed na te denken over de voorwaarden en risico’s voordat je een lening afsluit bij een particulier. Vergeet ook niet om alternatieven te overwegen, zoals een lening bij de bank. Zo vind je de beste optie voor jouw situatie en voorkom je financiële problemen in de toekomst.

Arthur

Sinds 1990 ben ik actief als allround adviseur in hypotheken, verzekeringen en kredieten. Ik leg mijn focus op het ondersteunen van klanten, met de overtuiging dat goede service begint bij beschikbaarheid en een open oor. Het is voor mij een uitdaging en een genoegen om het team te voorzien van de beste tools om hun werk uitstekend te doen. Ik streef ernaar om niet alleen een expert te zijn in mijn vakgebied, maar ook een betrouwbare partner voor mijn klanten en een inspirerende leider voor mijn collega’s.

Wij horen graag van u

Alle berichten

Gerelateerde berichten

WhatsApp Advidens