Maandlasten hypotheek berekenen

Het kopen van een huis is een grote stap en een belangrijke financiële beslissing. Een hypotheek is vaak nodig om deze stap te kunnen zetten. Maar hoe weet je je hoeveel hypotheek je kan krijgen en wat je maandlasten zullen zijn?

Bij het kopen van een huis is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de hoogte van de hypotheek, maar ook naar de maandlasten. Deze maandlasten bestaan uit de hypotheekrente en aflossing, maar ook uit andere kosten zoals de premie voor een overlijdensrisicoverzekering en eventuele servicekosten. Het is daarom verstandig om niet alleen je maximale hypotheek te berekenen, maar ook je maandlasten. Zo weet je zeker dat je deze kosten kunt dragen en kom je niet voor verrassingen te staan.

Advidens: Financieel Adviseur

Het berekenen van een hypotheek kan ingewikkeld zijn en er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Daarom kan het verstandig zijn om een financieel adviseur in te schakelen. Advidens is een onafhankelijk financieel adviesbureau dat gespecialiseerd is in hypotheken. Wij kunnen je helpen bij het berekenen van je hypotheek en het vinden van de beste hypotheek voor jouw situatie. Ook kunnen Wij je adviseren over andere financiële zaken, zoals verzekeringen en pensioenen.



Waar Moet Je Op Letten?

Bij het berekenen van je hypotheek zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de rentevaste periode. Dit is de periode waarin de rente voor je hypotheek vaststaat. Hoe langer deze periode, hoe hoger de rente. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de voorwaarden van de hypotheek, zoals de mogelijkheid tot extra aflossen en de hoogte van de boeterente bij verkoop van je huis.

Maandlasten Hypotheek Berekenen met de handige rekenmodule van Advidens

Bent jeop zoek naar hoeveel geld jeelke maand moet betalen voor uw hypotheek? Bij Advidens kunnen we jehelpen. Bij het afsluiten van een hypotheek moet jeweten hoeveel geld jeelke maand moet betalen voor uw hypotheek, wat de rente is, hoeveel jeaflost en wat de totale kosten zijn. In deze handleiding laten we je stap voor stap zien hoe je dit kunt berekenen en wat je kunt verwachten. We hebben ook een handige tool waarmee je gemakkelijk jouw maandelijkse kosten kunt berekenen. Kortom, bij Advidens kunt je alle informatie vinden over het berekenen van de maandelijkse kosten van uw hypotheek.

Hypotheekrente per maand

Als je een hypotheek afsluit, is het belangrijk om te weten hoeveel jemaandelijks moet betalen. jemoet de hypotheekrente betalen en in de meeste gevallen ook een deel van de lening aflossen. Soms moet jeook geld inleggen voor een spaar- of beleggingsrekening of verzekering. Je kunt er ook voor kiezen om een hypotheek af te sluiten waarbij jede lening pas aan het einde van de looptijd betaalt. In dat geval betaalt jealleen rente per maand. Het is dus belangrijk om te weten wat voor soort hypotheek jeheeft en hoe dit invloed heeft op uw maandelijkse kosten.

Om uw maandlasten te berekenen, hebben wij deze gegevens nodig:

  • Hoeveel geld brengt jezelf in?
  • Wat is de prijs/waarde van het huis?
  • Hoelang blijft de rente hetzelfde?
  • Heb je een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) of niet?

Maandlasten van uw hypotheek: Rente en Aflossing

De maandelijkse lasten van een hypotheek kunnen uit verschillende onderdelen bestaan, namelijk hypotheekrente, aflossing en kapitaalopbouw. De bruto maandlast wordt bepaald door de som van deze elementen.

Hypotheekrente

Dit is het bedrag dat u betaalt om geld te lenen van de geldverstrekker. Elke maand wordt berekend hoeveel rente u zal moeten betalen, dit is een percentage over het openstaande hypotheekbedrag.

Aflossing

Bij aflossing daalt het openstaande bedrag en dus ook het rentebedrag in de maandlast. Via onze hypotheekrentevergelijker kunt u actuele hypotheekrentes vergelijken en in uw maandlastenberekening meenemen.

Bij sommige hypotheken wordt er niet maandelijks afgelost, zoals bij aflossingsvrije hypotheken of hypotheken waarbij men kapitaal opbouwt om later af te lossen. Bij annuïteiten- en lineaire hypotheken lost u wel maandelijks af en zit het aflossingsbedrag verwerkt in de maandlast.

Kapitaalopbouw

Deze vindt plaats bij hypotheekvormen zoals spaarhypotheek, levenshypotheek of beleggingshypotheek. Dit kapitaal wordt gebruikt om aan het einde van de looptijd de lening in één keer af te lossen. Voor nieuwe hypotheken kunt u alleen hypotheekrenteaftrek krijgen bij annuïteiten- of lineaire hypotheken. Bestaande hypotheken met kapitaalopbouw kunnen wel meegenomen worden in de maandlasten berekening.

Verschil tussen bruto- en netto maandlasten

Het bruto maandbedrag is het bedrag dat u maandelijks aan de geldverstrekker betaalt voor aflossing en rente van de hypotheek. Het netto maandbedrag is het bedrag dat u uiteindelijk per maand betaalt, nadat de belastingteruggave op basis van de hypotheekrente is verrekend. Het netto maandbedrag kan dus lager uitvallen dan het bruto maandbedrag. Uw maandbedrag is afhankelijk van de hypotheek die u kiest en kan veranderen tijdens de looptijd van de hypotheek, bijvoorbeeld door aflossingen of wijzigingen in de rente.

Belastingvoordeel van een eigen huis

Als eigenaar van een huis kunt u onder bepaalde voorwaarden profiteren van belastingvoordelen, zoals hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat u de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van uw belastbaar inkomen, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. De hoogte van dit bedrag hangt af van uw inkomen en kan verschillen.

Netto maandlasten berekenen

Om de netto maandlasten van een hypotheek te berekenen, doorloopt u de volgende stappen:

  1. Bepaal de bruto jaarlasten.
  2. Dit bedrag bestaat uit de rente en aflossing van de hypotheek en eventueel een bedrag voor kapitaalopbouw bij oudere hypotheekvormen. Het jaarbedrag is nodig voor de berekening.
  3. Bereken het inkomen.
  4. De hoogte van het inkomen bepaalt het percentage van de hypotheekrenteaftrek.
  5. Verreken alimentatie of erfpacht.
  6. Partneralimentatie en erfpacht kunnen invloed hebben op de hoogte van de hypotheekrenteaftrek.
  7. Bereken het belastbaar inkomen.
  8. Het belastbaar inkomen wordt berekend met de uitkomsten van stap 2 en 3.
  9. Bereken het eigenwoningforfait
  10. Het eigenwoningforfait is een bedrag dat bij het inkomen moet worden opgeteld als vergoeding voor het woongenot van een eigen woning. Dit verlaagt de hypotheekrenteaftrek.
  11. Bereken aftrekbare rente en kosten.
  12. In veel gevallen is alle betaalde hypotheekrente aftrekbaar, op voorwaarde dat aan alle voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek wordt voldaan. Als een deel van de hypotheek voor iets anders is gebruikt dan de eigen woning, is de rente over dat deel niet aftrekbaar.
  13. Bereken de inkomsten uit eigen woning.
  14. Dit bedrag is het eigenwoningforfait minus de aftrekbare rente en kosten (stap 5 – stap 6). Meestal is dit een negatief bedrag, wat een aftrekpost is (de “hypotheekrenteaftrek”).
  15. Bereken de belastingteruggave.
  16. De hoogte van de belastingteruggave hangt af van de uitkomsten van stappen 4 en 7.
  17. Bereken de netto maandlasten.
  18. De netto maandlasten kunt u berekenen door de belastingteruggave uit stap 7 af te trekken van de bruto jaarlasten van de hypotheek uit stap 1, en dit jaarbedrag vervolgens door 12 te delen.

Gelukkig zijn er tools beschikbaar om u te helpen bij het berekenen van de netto maandlasten van een hypotheek, zoals de maandlastenberekening op deze pagina.

Kan ik tussentijds mijn maandlasten verlagen?

Indien u uw maandlasten wilt verlagen, zijn er verschillende opties:

  • Extra aflossen op uw hypotheek: Door extra af te lossen op uw hypotheek vermindert u uw openstaande hypotheekschuld, wat kan leiden tot lagere maandlasten.
  • Rentemiddeling: Als uw huidige hypotheekrente hoger is dan de actuele rente, kunt u overwegen om gebruik te maken van rentemiddeling. Hierbij zet u uw hypotheekrente opnieuw vast voor een nieuwe rentevaste periode, waarbij u een rentemiddelingsopslag betaalt bovenop de rente. Op deze manier betaalt u elke maand een deel van de vergoeding voor de rentemiddeling.
  • Tariefklasse van uw hypotheek aanpassen: Als u extra heeft afgelost op uw hypotheek of als uw woning in waarde is gestegen, kunt u mogelijk de tariefklasse van uw hypotheekrente laten aanpassen. Dit kan resulteren in een lagere rente en daarmee lagere maandlasten.
  • Hypotheek oversluiten: U kunt overwegen om uw huidige hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of hypotheekverstrekker. Dit kan gunstig zijn als u lagere rentetarieven of betere voorwaarden kunt krijgen, wat kan leiden tot lagere maandlasten.

Wat kan ik doen nadat ik mijn maandlasten heb berekend

Voordat u een hypotheek afsluit, is het inderdaad belangrijk om een overzicht te hebben van de maandlasten. Op die manier kunt u onverwachte financiële verrassingen in de toekomst voorkomen. Door de hypotheekrente, aflossing en andere kosten bij elkaar op te tellen, kunt u eenvoudig de maandelijkse lasten van uw hypotheek berekenen. Houd er rekening mee dat deze kosten per maand kunnen variëren, afhankelijk van de hypotheekvorm en rente. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met een financieel adviseur voor informatie over de maandlasten van uw specifieke hypotheek.

Als u de online rekentool heeft gebruikt en weet wat uw maandlasten en hypotheek zijn, kunt u meteen een afspraak maken met onze adviseur bij Advidens. Onze adviseur staat klaar om u te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over uw hypotheek.

Laat je informeren door een professional

Wanneer je weet wat je ongeveer wilt en kunt missen en wat je gemiddelde maandlasten zouden kunnen zijn, kun je het beste een afspraak maken met een van onze ervaren adviseurs. Wij kunnen jouw maandlasten van uw hypotheek berekenen en kijken welke hypotheek daar het beste bij past. Neem vandaag nog contact op: wij leggen je graag uit welke opties je precies hebt.

Wij scoren een

9.6

Uit 503 reviews.

Advieskeuze.nl is onafhankelijk.

Hoe hoge hypotheek kan ik krijgen?

De hoogte van je hypotheek hangt af van je inkomen, financiële verplichtingen en de waarde van het huis. Bij Advidens kunnen we je helpen dit nauwkeurig te berekenen. Bijvoorbeeld, met een inkomen van €40.000 per jaar kun je rond de €180.000 lenen. Ga naar onze module om precies uit te zoeken hoeveel je kunt lenen.

Hoeveel maandlasten hypotheek?

Je maandlasten zijn afhankelijk van de hypotheeksom, rentepercentage en looptijd. Met de calculator van onze financiele adviseurs kun je je maandlasten eenvoudig berekenen. Stel, op een hypotheek van €200.000 met 2% rente en 30 jaar looptijd, zijn de bruto maandlasten ongeveer €739.

Hoe bereken je maandlasten hypotheek?

De maandlasten kun je berekenen door de hypotheeksom, rentepercentage en looptijd in te vullen in de calculator van Advidens. De formule is complex, maar de calculator doet het werk voor je.

Wat kost een hypotheek van €150.000 per maand?

De maandlasten voor een hypotheek van €150.000 hangen af van de rente en looptijd. Bij 2% rente en 30 jaar looptijd, zou dit ongeveer €554 bruto per maand zijn. Gebruik de calculator van Advidens voor een precieze berekening.

Hoeveel maandlasten bij hypotheek van €300.000?

Met een hypotheek van €300.000, 4.6% rente en een looptijd van 30 jaar, bedragen de bruto maandlasten circa €1.108. Advidens’s calculator kan je helpen bij het berekenen van je specifieke situatie.

Hoe weet ik met hoeveel maandlasten ik te maken krijg?

Om je maandlasten te weten te komen, kun je gebruik maken van de calculator op de website van Advidens. Vul je hypotheeksom, rentepercentage en looptijd in voor een nauwkeurige berekening.

Wat is het verschil tussen bruto en netto maandlasten?

Bruto maandlasten zijn de totale kosten per maand zonder aftrek van de hypotheekrenteaftrek. Netto maandlasten zijn lager omdat hier de hypotheekrenteaftrek al vanaf is getrokken. Advidens kan je helpen bij het berekenen van je netto maandlasten.

Referenties van klanten

5 / 5
Meedenken en een open en eerlijke communicatie is de basis van Paul. Na velen contacten gehad te hebben met meerdere adviseurs zijn wij nooit tevreden geweest over het fenomeen hypotheekadviseur. Totdat wij een paar jaar geleden Paul hebben leren kennen. Paul bouwt in een kort tijdsbestek een zeer prettige professionele relatie op. Paul is niet opdringerig en vind het ook belangrijk dat wij (klant) ons prettig voelen bij hem en het bedrijf. De persoonlijke klik is daardoor ook makkelijk te maken omdat er altijd ruimte is voor een elke emotie. De bereikbaarheid van Paul en de overige collega’s is geweldig, het blijven communiceren en alle afspraken nakomen met het welbekende “welkom” gevoel.
Jasper
5 / 5
Danny denkt goed mee met je wensen. Denkt ook na over toekomstige situatie.
Ronald
5 / 5
Duidelijk en open gesprek, uitgebreid werd er gekeken naar de mogelijkheden.
arthur
5 / 5
De Hypotheekaanvraag was erg complex gezien het feit dat ik lang ondernemer ben met meerdere BV's . Maar volledig geadviseerd en ontzorgt via Advidens met zeer vriendelijke en actieve goede communicatie via het team , die professioneel en zeer vakkundig zijn . Met daarnaast persoonlijke en vakkundige aandacht van Paul gedurende het hele succesvolle Hypotheek-traject ! Team Advidens bedankt en Paul Disseldorp in het bijzonder! 🙂
Rudy
5 / 5
Meneer Danny Schuler is zeer deskundig en heeft ons goed geholpen met het oversluiten van onze hypotheek! We zijn hem zeer dankbaar over de wijze hoe hij dit voor ons heeft gedaan. Vanaf het begin heeft hij ons gerust gesteld en het voelde meteen goed aan. Wij zullen zeker weten familie en vrienden adviseren hem te benaderen voor hulp!
Familie Thijm
5 / 5
Paul nam de tijd om alles goed uit te leggen. Daarna werd de aanvraag snel geregeld. Er werd ook snel en fijn gereageerd op vragen.
Esther
4 / 5
Goed, vriendelijk en deskundig contact zowel op kantoor, via de telefoon en email.
Anoniem
5 / 5
Zeer fijne en deskundige adviseur. Persoonlijk en gewoon heel menselijk, geen poespas.
FP
5 / 5
Paul legt alles goed uit en is behulpzaam. Verder verloopt communicatie met hem, zowel persoonlijk als via mail/telefoon, prettig. We voelden ons prima geholpen!
Corné Vugts
5 / 5
De hele hypotheekaanvraag was rondom een bijzondere situatie, ondanks alle tegenslagen en hobbels in de weg is het toch gelukt om de boel voor elkaar te krijgen.
SK
advidens vergaderruimte

Wij horen graag van u

WhatsApp Advidens