Maandlasten hypotheek berekenen

Wanneer je een hypotheek afsluit, betaal je elke maand een termijnbedrag. Deze maandlasten bestaan meestal uit twee delen: aflossing en hypotheekrente. Een hypotheek is een lening en dus is het de bedoeling dat je deze in de loop der tijd afbetaalt. Dit doe je door middel van een maandelijkse aflossing. Daarnaast betaal je elke maand rente over het geleende bedrag; dat noemen we de hypotheekrente. Maar hoe kun je de maandlasten van een hypotheek berekenen?Wat worden mijn maandlasten?

Om vlot inzicht te krijgen in wat jouw gemiddelde maandlasten zouden zijn bij verschillende hypotheekverstrekkers, vul je onze module in. Je krijgt een overzicht in wat je eventuele maandlasten kunnen zijn, maar je kunt ook per hypotheekverstrekker een uitgebreider rapport opvragen. Wil je snel meer informatie, toegespitst op jouw persoonlijke situatie? Plan dan meteen na het berekenen een afspraak in via de module.

Waarom zou ik mijn maandlasten berekenen?

Het is verstandig van te voren te bekijken wat je wilt en kunt missen aan maandlasten. Je doet er goed aan naar je huidige financiën te kijken, maar ook een blik te werpen op je financiële omstandigheden in de toekomst. Wellicht wil je minder gaan werken of misschien verwacht je juist dat er meer geld vrijkomt in de aankomende jaren. Dit kan allemaal van invloed zijn op wat je maandelijks kunt missen.

Maandlasten Hypotheek Berekenen met de handige rekenmodule van Advidens

Bent u op zoek naar een manier om de maandlasten van uw hypotheek te berekenen? Dan bent u bij Advidens aan het juiste adres. Als u een hypotheek afsluit, moet u de gemiddelde hypotheek per maand, hypotheekrente per maand, hypotheekaflossing berekenen en de totale maandlasten kennen. In deze stapsgewijze handleiding leggen we uit hoe u deze kosten kunt berekenen en wat u kunt verwachten. We hebben ook een handige rekenmodule toegevoegd, waarmee u gemakkelijk uw maandlasten kunt berekenen. Kortom, bij Advidens kunt u terecht voor alle informatie over het berekenen van de maandelijkse kosten van uw hypotheek.

Hypotheekrente per maand

Wanneer u een hypotheek afsluit, is het belangrijk om te weten wat de gemiddelde maandlasten zullen zijn. Deze maandelijkse uitgaven zijn de hypotheekrente en in de meeste gevallen ook een bedrag dat u aflost op de hypotheek. Daarnaast kan het voorkomen dat u ook inleg of premie moet betalen voor een spaar- of beleggingsrekening of verzekering. U kunt ook een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, waarbij u de hypotheeklening niet per maand betaalt, maar aan het einde van de looptijd van de hypotheek. In dit geval bestaat uw maandlast alleen uit de hypotheekrente. Het is daarom belangrijk om te weten welk type hypotheek u heeft en hoe uw maandlasten hierdoor worden beïnvloed.

De benodigde gegevens voor de berekening van uw maandlasten in onze rekentool zijn:

 • Eigen inbreng geld
 • Vraagprijs/waarde van de woning
 • Rentevaste periode
 • Wel of geen NHG

Maandlasten van uw hypotheek: Rente en Aflossing

De maandelijkse lasten van een hypotheek kunnen uit verschillende onderdelen bestaan, namelijk hypotheekrente, aflossing en kapitaalopbouw. De bruto maandlast wordt bepaald door de som van deze elementen.

Hypotheekrente

Dit is het bedrag dat u betaalt om geld te lenen van de geldverstrekker. Elke maand wordt berekend hoeveel rente u zal moeten betalen, dit is een percentage over het openstaande hypotheekbedrag.

Aflossing

Bij aflossing daalt het openstaande bedrag en dus ook het rentebedrag in de maandlast. Via onze hypotheekrentevergelijker kunt u actuele hypotheekrentes vergelijken en in uw maandlastenberekening meenemen.

Bij sommige hypotheken wordt er niet maandelijks afgelost, zoals bij aflossingsvrije hypotheken of hypotheken waarbij men kapitaal opbouwt om later af te lossen. Bij annuïteiten- en lineaire hypotheken lost u wel maandelijks af en zit het aflossingsbedrag verwerkt in de maandlast.

Kapitaalopbouw

Deze vindt plaats bij hypotheekvormen zoals spaarhypotheek, levenshypotheek of beleggingshypotheek. Dit kapitaal wordt gebruikt om aan het einde van de looptijd de lening in één keer af te lossen. Voor nieuwe hypotheken kunt u alleen hypotheekrenteaftrek krijgen bij annuïteiten- of lineaire hypotheken. Bestaande hypotheken met kapitaalopbouw kunnen wel meegenomen worden in de maandlasten berekening.

Verschil tussen bruto- en netto maandlasten

Het bruto maandbedrag is het bedrag dat u maandelijks aan de geldverstrekker betaalt voor aflossing en rente van de hypotheek. Het netto maandbedrag is het bedrag dat u uiteindelijk per maand betaalt, nadat de belastingteruggave op basis van de hypotheekrente is verrekend. Het netto maandbedrag kan dus lager uitvallen dan het bruto maandbedrag. Uw maandbedrag is afhankelijk van de hypotheek die u kiest en kan veranderen tijdens de looptijd van de hypotheek, bijvoorbeeld door aflossingen of wijzigingen in de rente.

Belastingvoordeel van een eigen huis

Als eigenaar van een huis kunt u onder bepaalde voorwaarden profiteren van belastingvoordelen, zoals hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat u de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van uw belastbaar inkomen, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. De hoogte van dit bedrag hangt af van uw inkomen en kan verschillen.

Netto maandlasten berekenen

Om de netto maandlasten van een hypotheek te berekenen, doorloopt u de volgende stappen:

 1. Bepaal de bruto jaarlasten.
 2. Dit bedrag bestaat uit de rente en aflossing van de hypotheek en eventueel een bedrag voor kapitaalopbouw bij oudere hypotheekvormen. Het jaarbedrag is nodig voor de berekening.
 3. Bereken het inkomen.
 4. De hoogte van het inkomen bepaalt het percentage van de hypotheekrenteaftrek.
 5. Verreken alimentatie of erfpacht.
 6. Partneralimentatie en erfpacht kunnen invloed hebben op de hoogte van de hypotheekrenteaftrek.
 7. Bereken het belastbaar inkomen.
 8. Het belastbaar inkomen wordt berekend met de uitkomsten van stap 2 en 3.
 9. Bereken het eigenwoningforfait
 10. Het eigenwoningforfait is een bedrag dat bij het inkomen moet worden opgeteld als vergoeding voor het woongenot van een eigen woning. Dit verlaagt de hypotheekrenteaftrek.
 11. Bereken aftrekbare rente en kosten.
 12. In veel gevallen is alle betaalde hypotheekrente aftrekbaar, op voorwaarde dat aan alle voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek wordt voldaan. Als een deel van de hypotheek voor iets anders is gebruikt dan de eigen woning, is de rente over dat deel niet aftrekbaar.
 13. Bereken de inkomsten uit eigen woning.
 14. Dit bedrag is het eigenwoningforfait minus de aftrekbare rente en kosten (stap 5 – stap 6). Meestal is dit een negatief bedrag, wat een aftrekpost is (de “hypotheekrenteaftrek”).
 15. Bereken de belastingteruggave.
 16. De hoogte van de belastingteruggave hangt af van de uitkomsten van stappen 4 en 7.
 17. Bereken de netto maandlasten.
 18. De netto maandlasten kunt u berekenen door de belastingteruggave uit stap 7 af te trekken van de bruto jaarlasten van de hypotheek uit stap 1, en dit jaarbedrag vervolgens door 12 te delen.

Gelukkig zijn er tools beschikbaar om u te helpen bij het berekenen van de netto maandlasten van een hypotheek, zoals de maandlastenberekening op deze pagina.

Kan ik tussentijds mijn maandlasten verlagen?

Indien u uw maandlasten wilt verlagen, zijn er verschillende opties:

 • Extra aflossen op uw hypotheek: Door extra af te lossen op uw hypotheek vermindert u uw openstaande hypotheekschuld, wat kan leiden tot lagere maandlasten.
 • Rentemiddeling: Als uw huidige hypotheekrente hoger is dan de actuele rente, kunt u overwegen om gebruik te maken van rentemiddeling. Hierbij zet u uw hypotheekrente opnieuw vast voor een nieuwe rentevaste periode, waarbij u een rentemiddelingsopslag betaalt bovenop de rente. Op deze manier betaalt u elke maand een deel van de vergoeding voor de rentemiddeling.
 • Tariefklasse van uw hypotheek aanpassen: Als u extra heeft afgelost op uw hypotheek of als uw woning in waarde is gestegen, kunt u mogelijk de tariefklasse van uw hypotheekrente laten aanpassen. Dit kan resulteren in een lagere rente en daarmee lagere maandlasten.
 • Hypotheek oversluiten: U kunt overwegen om uw huidige hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm, rentevaste periode of hypotheekverstrekker. Dit kan gunstig zijn als u lagere rentetarieven of betere voorwaarden kunt krijgen, wat kan leiden tot lagere maandlasten.

Wat kan ik doen nadat ik mijn maandlasten heb berekend

Voordat u een hypotheek afsluit, is het inderdaad belangrijk om een overzicht te hebben van de maandlasten. Op die manier kunt u onverwachte financiële verrassingen in de toekomst voorkomen. Door de hypotheekrente, aflossing en andere kosten bij elkaar op te tellen, kunt u eenvoudig de maandelijkse lasten van uw hypotheek berekenen. Houd er rekening mee dat deze kosten per maand kunnen variëren, afhankelijk van de hypotheekvorm en rente. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met een financieel adviseur voor informatie over de maandlasten van uw specifieke hypotheek.

Als u de online rekentool heeft gebruikt en weet wat uw maandlasten en hypotheek zijn, kunt u meteen een afspraak maken met onze adviseur bij Advidens. Onze adviseur staat klaar om u te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over uw hypotheek.

Laat je informeren door een professional

Wanneer je weet wat je ongeveer wilt en kunt missen en wat je gemiddelde maandlasten zouden kunnen zijn, kun je het beste een afspraak maken met een van onze ervaren adviseurs. Wij kunnen jouw maandlasten van uw hypotheek berekenen en kijken welke hypotheek daar het beste bij past. Neem vandaag nog contact op: wij leggen je graag uit welke opties je precies hebt.

Wij scoren een

9.9

Uit 421 reviews.

Advieskeuze.nl is onafhankelijk.

Referenties van klanten

5 / 5
Duidelijke uitleg, goede communicatie, zeer vlotte reactie, goed advies passend bij mijn persoonlijke situatie
WB
5 / 5
Danny denkt mee, zoekt voor de klant de voordeligste oplossing. Hij communiceert duidelijk en het contact is altijd prettig. We hebben ook voor onze hypotheek en eerdere kredieten van de diensten van Advies gebruik gemaakt tot volle tevredenheid.
KKR
5 / 5
Altijd betrokken bij de klant en zeer kundig advies en handelen
Daniëlle
5 / 5
Hij heeft ons super goed geholpen en geadviseerd ben er heel tevreden over
Funda
5 / 5
Kennis van zaken en neemt de prive situatie mee in het gesprek voordat hij advies geeft
Eric
5 / 5
Staat klaar bij vragen, duidelijke uitleg waarom en geeft ook mogelijkheid tot eigen keuzes
J
5 / 5
Adviseur was zeer duidelijk en luisterde goed naar de wensen die we hadden
Rene Rutter
5 / 5
Grondig, duidelijk, zeer gedreven en altijd oplossingsgericht
JP_Arnhem
4 / 5
Professioneel en vriendelijk Prima en snel geholpen
Anoniem
5 / 5
Danny is een betrokken hypotheekadviseur die het beste voor zijn klant wil
ESK
advidens vergaderruimte

Wij horen graag van u

WhatsApp Advidens