Scheiden en je hypotheek

Uit elkaar gaan is een moeilijke keuze, die veel impact heeft op je leven. Je koos immers niet voor een relatie om uiteindelijk weer alleen komen te staan. Te midden van alle emoties die hierbij komen kijken, moet er ook veel geregeld worden. Advidens helpt graag met ontzorgen en kan jou van onafhankelijk advies voorzien over je hypotheek, maar wij kunnen ook een zorgvuldig (echtscheidings)convenant opstellen, waarin jij en je ex-partner duidelijke en voor jullie beiden werkbare afspraken voor de toekomst laten vastleggen.

Wat gebeurt er met je woning als je uit elkaar gaat?

Wat er met je woning gebeurt wanneer je besloten hebt uit elkaar te gaan, is in eerste instantie afhankelijk van de juridische staat van je relatie. Wanneer je bent gaan samenwonen, heb je bepaalde afspraken gemaakt hierover. Misschien ben je getrouwd of ben je een geregistreerd partnerschap aangegaan. Het kan ook zijn dat je een samenlevingscontract hebt afgesloten, of misschien heb je er toen je ging samenwonen voor gekozen niets vast te laten leggen. We zetten in het kort de gevolgen van de verschillende samenlevingsvarianten op een rij, maar in alle gevallen adviseren we je met klem advies te vragen bij een onafhankelijke, betrokken expert.

Je woont samen zonder samenlevingscontract

Wanneer je samenwoont zonder samenlevingscontract, moet er gekeken worden wie er officieel eigenaar is van de woning. Wanneer het huis op één naam staat, kan deze persoon in het huis blijven wonen en moet de ex-partner op zoek naar andere woonruimte. Wanneer jullie beiden eigenaar zijn, kan de een van jullie de ander uitkopen. Er moet dan onder andere worden gekeken wat jullie bij het kopen van de woning ingebracht hebben en wat de waarde van de woning is.

Je woont samen met een samenlevingscontract

In een samenlevingscontract staan onder andere afspraken over wat er moet gebeuren wanneer je besluit uit elkaar te gaan. Wanneer je afspraken hebt gemaakt over je koopwoning, dan moet je naar de notaris om de overdracht van het huis te regelen. Wanneer jullie volgens jullie contract samen eigenaar zijn, kan de ene ex-partner de andere partner uitkopen. Jullie kunnen er ook voor kiezen samen het huis te verkopen en eventuele overwaarde of schulden te verdelen.

Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap

Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap zijn veel afspraken al wettelijk geregeld, ook wanneer je gaat scheiden en je hebt een hypotheek. Het echter van belang om te weten of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd (of een partnerschap bent aangegaan), of je voorwaarden hebt laten opstellen of dat je te maken hebt met beperkte voorwaarden.

Huwelijk of partnerschap met voorwaarden

Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden of zijn jullie een partnerschap met voorwaarden aangegaan, dan zijn in die voorwaarden afspraken gemaakt over bezittingen en schulden. Misschien ben je volgens de voorwaarden samen eigenaar van het huis of heb je juist besloten schulden en en bezittingen apart te houden. In alle gevallen moet er goed onderzocht worden op welke manier de woning verdeeld moet worden.

Gemeenschap van goederen

Wanneer je huwelijk of geregistreerd voor 2018 is afgesloten, dan is de kans groot dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Ook wanneer je voor je huwelijk/partnerschap een huis hebt gekocht, is dit door het jullie huwelijk of partnerschap automatisch binnen de gemeenschap komen te vallen. Dit geldt dus ook voor de hypotheekschuld en een eventuele overwaarde van jullie huis.

Beperkte voorwaarden

In 2018 zijn de regels veranderd, waardoor ook scheiden met een hypotheek weer iets anders verloopt. Je huwelijk of partnerschap valt dan onder beperkte voorwaarden. Dit houdt in dat een huis dat een van jullie voor het aangaan van het huwelijk of partnerschap heeft gekocht, bij een scheiding ook van deze partner blijft. Wanneer je later hebt laten vastleggen dat het huis alsnog van jullie beiden is, dan gelden uiteraard die afspraken. Heb je tijdens je partnerschap of huwelijk een huis gekocht, dan valt het binnen de gemeenschap.

Uit elkaar, en wat nu?

Wanneer jullie beiden eigenaar van de woning zijn, dan moet onderzocht worden wat jullie willen en wat jullie opties zijn. Misschien wil een van jullie beiden in het huis blijven wonen. In dat geval moet de ex-partner die vertrekt uitgekocht worden. Het kan ook zijn dat jullie het huis liever willen verkopen, waarna de overwaarde of de restschuld onder jullie beiden verdeeld moet worden. Daarnaast zijn er nog vele andere aspecten die besproken moeten worden, zoals de hypotheekrenteaftrek, of er een andere woning gekocht gaat worden en wat de invloed van eventuele partneralimentatie is op een nieuwe hypotheek.

Neem contact op voor persoonlijk advies

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je veel vragen hebt wanneer je gaat scheiden met een hypotheek. Het is geen gemakkelijk besluit, waarbij veel emoties komen kijken. Om ervoor te zorgen dat jij en je ex-partner tot een passende overeenkomst komen, staan de experts van Advidens voor jou klaar. Wij zorgen ervoor dat het voor jou duidelijk is waar je aan toe bent en welke stappen je moet zetten. Schroom niet om contact op te nemen voor eerlijk en betrokken advies wanneer je hebt besloten alleen verder te gaan.

Wij scoren een

9.9

Uit 421 reviews.

Advieskeuze.nl is onafhankelijk.

Referenties van klanten

5 / 5
Duidelijke uitleg, goede communicatie, zeer vlotte reactie, goed advies passend bij mijn persoonlijke situatie
WB
5 / 5
Danny denkt mee, zoekt voor de klant de voordeligste oplossing. Hij communiceert duidelijk en het contact is altijd prettig. We hebben ook voor onze hypotheek en eerdere kredieten van de diensten van Advies gebruik gemaakt tot volle tevredenheid.
KKR
5 / 5
Altijd betrokken bij de klant en zeer kundig advies en handelen
Daniëlle
5 / 5
Hij heeft ons super goed geholpen en geadviseerd ben er heel tevreden over
Funda
5 / 5
Kennis van zaken en neemt de prive situatie mee in het gesprek voordat hij advies geeft
Eric
5 / 5
Staat klaar bij vragen, duidelijke uitleg waarom en geeft ook mogelijkheid tot eigen keuzes
J
5 / 5
Adviseur was zeer duidelijk en luisterde goed naar de wensen die we hadden
Rene Rutter
5 / 5
Grondig, duidelijk, zeer gedreven en altijd oplossingsgericht
JP_Arnhem
4 / 5
Professioneel en vriendelijk Prima en snel geholpen
Anoniem
5 / 5
Danny is een betrokken hypotheekadviseur die het beste voor zijn klant wil
ESK
advidens vergaderruimte

Wij horen graag van u

WhatsApp Advidens