Scheiden en je hypotheek

Uit elkaar gaan is een moeilijke keuze, die veel impact heeft op je leven. Je koos immers niet voor een relatie om uiteindelijk weer alleen komen te staan. Te midden van alle emoties die hierbij komen kijken, moet er ook veel geregeld worden. Advidens helpt graag met ontzorgen en kan jou van onafhankelijk advies voorzien over je hypotheek, maar wij kunnen ook een zorgvuldig (echtscheidings)convenant opstellen, waarin jij en je ex-partner duidelijke en voor jullie beiden werkbare afspraken voor de toekomst laten vastleggen.

Wat gebeurt er met je woning als je uit elkaar gaat?

Wat er met je woning gebeurt wanneer je besloten hebt uit elkaar te gaan, is in eerste instantie afhankelijk van de juridische staat van je relatie. Wanneer je bent gaan samenwonen, heb je bepaalde afspraken gemaakt hierover. Misschien ben je getrouwd of ben je een geregistreerd partnerschap aangegaan. Het kan ook zijn dat je een samenlevingscontract hebt afgesloten, of misschien heb je er toen je ging samenwonen voor gekozen niets vast te laten leggen. We zetten in het kort de gevolgen van de verschillende samenlevingsvarianten op een rij, maar in alle gevallen adviseren we je met klem advies te vragen bij een onafhankelijke, betrokken expert.

Je woont samen zonder samenlevingscontract

Wanneer je samenwoont zonder samenlevingscontract, moet er gekeken worden wie er officieel eigenaar is van de woning. Wanneer het huis op één naam staat, kan deze persoon in het huis blijven wonen en moet de ex-partner op zoek naar andere woonruimte. Wanneer jullie beiden eigenaar zijn, kan de een van jullie de ander uitkopen. Er moet dan onder andere worden gekeken wat jullie bij het kopen van de woning ingebracht hebben en wat de waarde van de woning is.

Je woont samen met een samenlevingscontract

In een samenlevingscontract staan onder andere afspraken over wat er moet gebeuren wanneer je besluit uit elkaar te gaan. Wanneer je afspraken hebt gemaakt over je koopwoning, dan moet je naar de notaris om de overdracht van het huis te regelen. Wanneer jullie volgens jullie contract samen eigenaar zijn, kan de ene ex-partner de andere partner uitkopen. Jullie kunnen er ook voor kiezen samen het huis te verkopen en eventuele overwaarde of schulden te verdelen.

Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap

Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap zijn veel afspraken al wettelijk geregeld, ook wanneer je gaat scheiden en je hebt een hypotheek. Het echter van belang om te weten of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd (of een partnerschap bent aangegaan), of je voorwaarden hebt laten opstellen of dat je te maken hebt met beperkte voorwaarden.

Huwelijk of partnerschap met voorwaarden

Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden of zijn jullie een partnerschap met voorwaarden aangegaan, dan zijn in die voorwaarden afspraken gemaakt over bezittingen en schulden. Misschien ben je volgens de voorwaarden samen eigenaar van het huis of heb je juist besloten schulden en en bezittingen apart te houden. In alle gevallen moet er goed onderzocht worden op welke manier de woning verdeeld moet worden.

Gemeenschap van goederen

Wanneer je huwelijk of geregistreerd voor 2018 is afgesloten, dan is de kans groot dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Ook wanneer je voor je huwelijk/partnerschap een huis hebt gekocht, is dit door het jullie huwelijk of partnerschap automatisch binnen de gemeenschap komen te vallen. Dit geldt dus ook voor de hypotheekschuld en een eventuele overwaarde van jullie huis.

Beperkte voorwaarden

In 2018 zijn de regels veranderd, waardoor ook scheiden met een hypotheek weer iets anders verloopt. Je huwelijk of partnerschap valt dan onder beperkte voorwaarden. Dit houdt in dat een huis dat een van jullie voor het aangaan van het huwelijk of partnerschap heeft gekocht, bij een scheiding ook van deze partner blijft. Wanneer je later hebt laten vastleggen dat het huis alsnog van jullie beiden is, dan gelden uiteraard die afspraken. Heb je tijdens je partnerschap of huwelijk een huis gekocht, dan valt het binnen de gemeenschap.

Uit elkaar, en wat nu?

Wanneer jullie beiden eigenaar van de woning zijn, dan moet onderzocht worden wat jullie willen en wat jullie opties zijn. Misschien wil een van jullie beiden in het huis blijven wonen. In dat geval moet de ex-partner die vertrekt uitgekocht worden. Het kan ook zijn dat jullie het huis liever willen verkopen, waarna de overwaarde of de restschuld onder jullie beiden verdeeld moet worden. Daarnaast zijn er nog vele andere aspecten die besproken moeten worden, zoals de hypotheekrenteaftrek, of er een andere woning gekocht gaat worden en wat de invloed van eventuele partneralimentatie is op een nieuwe hypotheek.

Neem contact op voor persoonlijk advies

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je veel vragen hebt wanneer je gaat scheiden met een hypotheek. Het is geen gemakkelijk besluit, waarbij veel emoties komen kijken. Om ervoor te zorgen dat jij en je ex-partner tot een passende overeenkomst komen, staan de experts van Advidens voor jou klaar. Wij zorgen ervoor dat het voor jou duidelijk is waar je aan toe bent en welke stappen je moet zetten. Schroom niet om contact op te nemen voor eerlijk en betrokken advies wanneer je hebt besloten alleen verder te gaan.

Wij scoren een

9.6

Uit 503 reviews.

Advieskeuze.nl is onafhankelijk.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je gaat scheiden?

Als je gaat scheiden, is één van je grootste zorgen vaak wat er gebeurt met de gezamenlijke woning en de hypotheek. De afspraken die hierover gemaakt worden, hangen af van jullie persoonlijke situatie. Meestal zijn er drie opties: één van jullie neemt de woning en de hypotheek over, jullie beiden verkopen de woning, of de woning wordt tijdelijk nog samen behouden.

Belangrijkste punten:

 • De verdeling hangt af van huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract.
 • Er zijn meestal drie opties: overname, verkoop of gezamenlijk behoud.
 • Overleg met een financieel adviseur, zoals Advidens, kan inzicht bieden in de beste optie.
Hoe hypotheek verdelen bij scheiding?

De verdeling van de hypotheek bij een scheiding hangt af van de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract. Als er geen afspraken zijn gemaakt, geldt de wettelijke verdeling. Dit betekent dat beiden voor de helft eigenaar zijn van de woning en de hypotheekschuld. De waarde van de woning minus de hypotheekschuld wordt dan door twee gedeeld.

Belangrijkste punten:

 • De verdeling is gebaseerd op huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract.
 • Zonder afspraken geldt de wettelijke verdeling.
 • De waarde van de woning minus de schuld wordt gedeeld.

Bij een scheiding met wettelijke verdeling moet het echtpaar de waarde van hun huis (€200.000) min de hypotheekschuld (€150.000) nemen, wat €50.000 overlaat. Dit bedrag wordt door tweeën gedeeld, dus beide partners krijgen €25.000. Als één van hen in het huis wil blijven wonen, zal hij of zij de ander moeten uitkopen voor €25.000, plus de helft van de hypotheekschuld overnemen.

Kun je je hypotheek meenemen na scheiding?

Ja, je kunt je hypotheek meenemen na een scheiding. Dit heet ‘hypotheekoverdracht’. De partner die in de woning blijft, kan de hypotheek op zijn of haar naam zetten, mits hij of zij voldoende inkomen heeft om de hypotheeklasten te betalen. Het is essentieel om toestemming van de bank te krijgen. Bij Advidens kunnen de financiële adviseurs je hierover uitgebreid adviseren.

Belangrijkste punten:

 • Hypotheekoverdracht is mogelijk na scheiding.
 • De partner die blijft moet voldoende inkomen hebben.
 • Toestemming van de bank is vereist.

Stel, Jan en Marie gaan scheiden en hebben een hypotheek van €200.000. Jan wil in het huis blijven en verdient €50.000 per jaar. De bank eist een inkomen van minimaal €40.000 voor deze hypotheeksom. Omdat Jan voldoet aan de inkomenseis, kan hij de hypotheek op zijn naam zetten na goedkeuring van de bank. Marie wordt hierdoor ontslagen van haar hypotheekverplichtingen en Jan blijft in het huis wonen.

Is uitkopen verplicht bij scheiding?

Uitkopen is niet altijd verplicht bij een scheiding. Als één van jullie in de gezamenlijke woning wil blijven wonen, kan het nodig zijn de andere partner uit te kopen. Dit hangt echter af van de gemaakte afspraken en de wensen van jullie beiden. Als jullie beiden besluiten de woning te verkopen, is uitkopen niet nodig. Als je twijfelt over wat in jouw situatie het beste is, kan het inschakelen van Advidens voor financieel advies heel nuttig zijn.

Belangrijkste punten:

 • Uitkopen is niet altijd verplicht.
 • Dit hangt af van de gemaakte afspraken en wensen van jullie beiden.
 • Bij verkoop van de woning is uitkopen niet nodig.
Hoe financieel verder na een scheiding?

Na een scheiding sta je er financieel vaak alleen voor. Daarom is het belangrijk om een duidelijk financieel plan te hebben. Begin met het opstellen van een nieuw budget en kijk waar je kunt besparen. Het is ook handig om eventuele schulden zo snel mogelijk af te betalen en een noodfonds op te bouwen. Je kunt ook overwegen om gebruik te maken van de online calculator van Advidens voor inzicht in je financiële toekomst.

Belangrijkste punten:

 • Stel een nieuw budget op en zoek naar besparingsmogelijkheden.
 • Betaal schulden snel af en bouw een noodfonds op.
 • Gebruik de Advidens online calculator voor inzicht in je financiën.

Referenties van klanten

5 / 5
Meedenken en een open en eerlijke communicatie is de basis van Paul. Na velen contacten gehad te hebben met meerdere adviseurs zijn wij nooit tevreden geweest over het fenomeen hypotheekadviseur. Totdat wij een paar jaar geleden Paul hebben leren kennen. Paul bouwt in een kort tijdsbestek een zeer prettige professionele relatie op. Paul is niet opdringerig en vind het ook belangrijk dat wij (klant) ons prettig voelen bij hem en het bedrijf. De persoonlijke klik is daardoor ook makkelijk te maken omdat er altijd ruimte is voor een elke emotie. De bereikbaarheid van Paul en de overige collega’s is geweldig, het blijven communiceren en alle afspraken nakomen met het welbekende “welkom” gevoel.
Jasper
5 / 5
Danny denkt goed mee met je wensen. Denkt ook na over toekomstige situatie.
Ronald
5 / 5
Duidelijk en open gesprek, uitgebreid werd er gekeken naar de mogelijkheden.
arthur
5 / 5
De Hypotheekaanvraag was erg complex gezien het feit dat ik lang ondernemer ben met meerdere BV's . Maar volledig geadviseerd en ontzorgt via Advidens met zeer vriendelijke en actieve goede communicatie via het team , die professioneel en zeer vakkundig zijn . Met daarnaast persoonlijke en vakkundige aandacht van Paul gedurende het hele succesvolle Hypotheek-traject ! Team Advidens bedankt en Paul Disseldorp in het bijzonder! 🙂
Rudy
5 / 5
Meneer Danny Schuler is zeer deskundig en heeft ons goed geholpen met het oversluiten van onze hypotheek! We zijn hem zeer dankbaar over de wijze hoe hij dit voor ons heeft gedaan. Vanaf het begin heeft hij ons gerust gesteld en het voelde meteen goed aan. Wij zullen zeker weten familie en vrienden adviseren hem te benaderen voor hulp!
Familie Thijm
5 / 5
Paul nam de tijd om alles goed uit te leggen. Daarna werd de aanvraag snel geregeld. Er werd ook snel en fijn gereageerd op vragen.
Esther
4 / 5
Goed, vriendelijk en deskundig contact zowel op kantoor, via de telefoon en email.
Anoniem
5 / 5
Zeer fijne en deskundige adviseur. Persoonlijk en gewoon heel menselijk, geen poespas.
FP
5 / 5
Paul legt alles goed uit en is behulpzaam. Verder verloopt communicatie met hem, zowel persoonlijk als via mail/telefoon, prettig. We voelden ons prima geholpen!
Corné Vugts
5 / 5
De hele hypotheekaanvraag was rondom een bijzondere situatie, ondanks alle tegenslagen en hobbels in de weg is het toch gelukt om de boel voor elkaar te krijgen.
SK
advidens vergaderruimte

Wij horen graag van u

WhatsApp Advidens