Verduurzamingshypotheek: meer hypotheek voor een duurzame woning
Natuurlijk heb je wel eens gehoord van het klimaatakkoord. In dit akkoord staan afspraken en maatregelingen die ertoe moeten leiden dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen de helft minder is dan in 1990. Een van de afspraken is dat in 2030 een groot aantal huishoudens van het gas af moet zijn. Wanneer je een nieuwe woning wilt kopen en dan toch gaat klussen en verbouwen, kan het de moeite waard zijn je huis meteen toekomstbestendig te maken. Daarmee help je het klimaat, maar ook je eigen portemonnee.
Wat is een verduurzamingshypotheek?
Sinds 2018 is het niet meer mogelijk een hypotheek te krijgen die hoger is dan 100% dan de woningwaarde. Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat burgers in de toekomst niet in betalingsproblemen komen. Wanneer je een huis koopt, moet je de kosten voor de verhuizing en een eventuele verbouwing dus volledig zelf dragen. Toch maken overheid en geldverstrekkers een uitzondering op die regel, wanneer je jouw huis wilt verduurzamen. Je kunt namelijk 6% extra lenen, bovenop de waarde van je woning, met een maximum van €9000,–
Waarom zou ik kiezen voor een duurzame hypotheek?
Heb je een bruto inkomen vanaf 33.000 euro? Dan kun je in aanmerking komen voor een duurzame hypotheek. Maar waarom zou je hiervoor kiezen? Een duurzame hypotheek is een uitstekende optie wanneer je een nieuwe woning wilt betrekken. Je kunt deze extra lening gelijk meenemen in je hypotheekaanvraag en daarnaast is het makkelijker verbouwen wanneer je nog niet in het huis woont. Uiteraard kun je verduurzaming ook financieren met een (groene) lening, maar de rente die je dan betaalt is vaak wat hoger dan de rente over uw hypotheek. Deze hypotheekrente is vaak ook nog gedeeltelijk aftrekbaar. Heb je al een hypotheek, maar wil je toch graag verduurzamen? Bespreek ook dan met een van onze adviseurs of je een verduurzamingshypotheek kunt krijgen.
Wat kan ik verduurzamen aan mijn woning?
Op welke manier je je woning wilt verduurzamen, is natuurlijk volledig aan jou. Wat in jouw specifieke geval haalbaar of zinvol is, hangt af van je te besteden budget, je wensen en het type woning dat je betrekt. Je kunt dit het beste bespreken met een expert, maar we geven je graag alvast een aantal ideeën, die je kunt meenemen in dat gesprek.
- Vervang je ramen door ramen met HR++ isolatieglas.
- Kies voor een warmtepomp in plaats van een cv-ketel.
- Laat spouwmuurisolatie aanbrengen.
- Kies voor zonnepanelen op het dak.
- Laat je vloer en/of dak isoleren.
Het kan ook zijn dat je niet direct weet op welke manier je jouw woning zou willen verduurzamen. Dat is geen probleem met de verduurzamingshypotheek. Je hebt twee jaar de tijd om te bedenken waar je het extra budget aan wilt uitgeven, zolang het maar leidt tot een betere duurzaamheid.
Wat levert het verduurzamen van mijn woning mij op?
Wanneer je nu al kiest voor het verduurzamen van je woning, hoef je dit later niet op stel en sprong te doen. Door in verduurzaming te investeren ben je beter voorbereid op de toekomst, maar je betaalt ook minder stookkosten. Het is dus zeker de moeite waard je nieuwe of huidige woning te verduurzamen. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een verduurzamingshypotheek? Neem dan contact met ons op. Wij spreken graag de opties met je door.