Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek afsluiten bij Advidens

Bent je op zoek naar een hypotheekvorm die flexibiliteit en lagere maandelijkse lasten biedt? Dan is een aflossingsvrije hypotheek mogelijk iets voor u. Bij Advidens begrijpen we dat elke klant unieke behoeften heeft, en daarom bieden we verschillende hypotheek opties aan, waaronder de aflossingsvrije hypotheek. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een aflossingsvrije hypotheek precies inhoudt en hoe het werkt.

Aflossingsvrije hypotheek: wat is dat?

Een aflossingsvrije hypotheek is een lening waarbij je gedurende de looptijd geen verplichte aflossingen doet. Dit betekent dat je alleen rente betaalt over het geleende bedrag. Hierdoor zijn jou  maandelijkse lasten lager dan bij andere hypotheekvormen. Het biedt je meer financiële ruimte in het heden, maar het is belangrijk om de consequenties op de lange termijn te begrijpen.

Maandelijkse betalingen en rente

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt je maandelijks alleen de rente over het geleende bedrag. Omdat je geen aflossingen doet, blijft de hoofdsom van de lening gedurende de looptijd gelijk. Dit betekent dat jou  maandelijkse betalingen in eerste instantie lager zijn dan bij andere hypotheekvormen, waarbij je ook aflost. Echter, het is belangrijk om te beseffen dat de rente na verloop van tijd kan veranderen, wat invloed kan hebben op jou  maandelijkse lasten.

Geen verplichte aflossing tijdens de looptijd

Een aflossingsvrije hypotheek geeft je de vrijheid om gedurende de looptijd niet af te lossen. Dit kan voordelig zijn als je verwacht dat jou  inkomen in de toekomst zal stijgen of als je andere investeringen wilt doen. Het biedt je de mogelijkheid om jou  geld op een andere manier te gebruiken, bijvoorbeeld voor het verbouwen van jou  huis, het opbouwen van vermogen of het investeren in andere projecten.

De looptijd van een aflossingsvrije hypotheek

Bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek spreekt je een looptijd af met de geldverstrekker. Gedurende deze periode betaalt je alleen rente en lost je niets af. Het is belangrijk om te weten dat je aan het einde van de looptijd nog steeds geld moet terugbetalen.

Terugbetaling aan het einde van de looptijd

Bij het aflopen van de aflossingsvrije hypotheek dient je het geleende bedrag terug te betalen. Dit kan worden gedaan door middel van de verkoop van de woning, het gebruik van spaargeld of door het afsluiten van een nieuwe lening. Wanneer je geld leent, is het belangrijk om een plan te hebben, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer het tijd is om het terug te betalen.

Voor- en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Voordelen van een aflossingsvrije hypotheek:

  1. Lagere maandlasten: Doordat je alleen rente betaalt, zijn jou  maandelijkse hypotheeklasten lager dan bij andere hypotheekvormen. Dit kan voordelig zijn als je aan het begin van jou  hypotheekperiode minder financiële ruimte heeft, bijvoorbeeld door andere uitgaven zoals verbouwingen of studiekosten.
  2. Flexibiliteit in aflossing: Met een aflossingsvrije hypotheek heeft je de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en hoeveel je aflost. Dit kan handig zijn als je verwacht in de toekomst een hoger inkomen te hebben of andere financiële investeringen wilt doen. Het stelt je in staat om jou  geld op een andere manier te gebruiken, zoals het opbouwen van vermogen of investeren in andere projecten.
  3. Mogelijkheid tot fiscale aftrek van hypotheekrente: In sommige gevallen kunt je de hypotheekrente van een aflossingsvrije hypotheek fiscaal aftrekken. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat er beperkingen van toepassing kunnen zijn en dat de fiscale regels kunnen veranderen.
Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek:

  1. Geen vermogensopbouw: Omdat je gedurende de looptijd niet aflost, bouwt je geen vermogen op in jou huis. Dit kan betekenen dat je aan het einde van de looptijd een aanzienlijk bedrag moet terugbetalen.
  2. Risico op restschuld: Als de waarde van jou huis tijdens de looptijd daalt, loopt je het risico dat de verkoopopbrengst van jou huis niet voldoende is om de hypotheek af te lossen. Dit kan leiden tot een restschuld.

Wanneer moet ik mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen?

aflossingsvrije hypotheek

Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Bij de meeste geldverstrekkers loopt een aflossingsvrije hypotheek af na 30 jaar. Soms is de looptijd korter, en bij andere aanbieders loopt de hypotheek door zonder een specifieke einddatum. Het is belangrijk om te weten wanneer de einddatum van jou aflossingsvrije hypotheek is. Deze informatie is te vinden in de hypotheekakte en/of de hypotheekofferte, maar je kunt het ook navragen bij jou geldverstrekker of onze hypotheekadviseur. Meestal ontvangt je zes maanden tot een jaar voor de einddatum een bericht van de geldverstrekker. Als je niet wilt of kunt aflossen op de einddatum, is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen en te kijken welke opties er beschikbaar zijn.

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek verlengen?

Op de einddatum van jou aflossingsvrije hypotheek is het mogelijk om deze te verlengen of over te sluiten, mits je voldoet aan de voorwaarden van de geldverstrekker. Een belangrijke factor hierbij is jou (toekomstige) inkomen. Daarnaast zal de geldverstrekker kijken naar de hoogte van jou hypotheek en de waarde van jou woning. Over het algemeen mag een aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de woningwaarde. Indien jou hypotheek hoger is, zult je vanaf dat punt maandelijks moeten aflossen.

Kan ik vervroegd verlengen?

Het is ook mogelijk om jou aflossingsvrije hypotheek vervroegd te verlengen, mits de resterende looptijd maximaal 10 jaar bedraagt. Bij de meeste geldverstrekkers zal er een beoordeling plaatsvinden op basis van inkomen (zowel huidig als bij pensionering) en woningwaarde. Door jou hypotheek vervroegd te verlengen, kunt je toekomstige financiële onzekerheid voorkomen, vooral wanneer je met pensioen gaat en jou inkomen lager wordt.

Het einde van jou rentevaste periode is een geschikt moment om jou aflossingsvrije hypotheek vervroegd te verlengen. Bij een verlenging van bijvoorbeeld 30 jaar kunt je kiezen voor een lange renteperiode, wat resulteert in langdurig lage maandelijkse lasten vanwege de huidige lage rente. Zelfs als het einde van jou rentevaste periode nog ver weg is, kunt je alvast in gesprek gaan met jou hypotheekadviseur over de mogelijkheden en voorwaarden. Houd er rekening mee dat er mogelijk boeterente van toepassing is.

Als jou hypotheek onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) valt, verliest je bij vervroegde verlenging de NHG-garantie, evenals voor eventuele andere delen van jou hypotheek. Het is belangrijk om dit goed te bespreken met onze hypotheekadviseur bij Advidens voordat je besluit de looptijd te verlengen.

Indien jou renteloze hypotheek bestaat uit meerdere delen, is het niet altijd mogelijk om alleen de looptijd van het aflossingsvrije deel te verlengen. In veel gevallen zult je dan de looptijd van alle hypotheekdelen moeten aanpassen. Bespreek dit met onze hypotheekadviseur bij Advidens om te bepalen wat in jou specifieke situatie het beste is.

Aflossingsvrije hypotheek afsluiten bij Advidens

Bij Advidens kunt je terecht voor het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek. We begrijpen dat het maken van de juiste hypotheekkeuze belangrijk is, en we willen ervoor zorgen dat je de beste optie vindt die past bij jou financiële situatie en doelen.

Onze adviseurs bekijken samen met je welke optie het beste is en welke hypotheekvorm het meest geschikt is voor jou financiële situatie. Ze informeren je over de voorwaarden, rente en looptijd, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Transparantie en duidelijkheid staan bij Advidens centraal. We leggen je in begrijpelijke taal uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt en welke risico’s en voordelen eraan verbonden zijn. We streven ernaar jou financiële doelen te begrijpen en je te voorzien van een hypotheek oplossing die daarbij aansluit.Kies voor Advidens als betrouwbare partner bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Onze ervaren adviseurs begeleiden en ondersteunen je gedurende het hele traject, zodat je met vertrouwen de juiste keuze kunt maken. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen om jou woondromen te verwezenlijken.

danny schuler

Sinds 2004 ben ik actief in de financiële branche. Als onafhankelijk adviseur zet ik me in om particulieren en zzp’ers te begeleiden naar een financieel gezonde situatie. Mijn expertise ligt op het gebied van hypotheken, verzekeringen, en kredieten. Mijn motto ‘Good goan’ weerspiegelt mijn benadering: met een positieve instelling en doelgerichte adviezen zorg ik dat mijn klanten op een verantwoorde manier hun financiële doelen bereiken. Ik geloof in een aanpak waarbij duidelijke communicatie en persoonlijke betrokkenheid centraal staan, zodat elke cliënt zich ondersteund en begrepen voelt.

Wij horen graag van u

Alle berichten

Gerelateerde berichten

WhatsApp Advidens