onder voorbehoud van financiering

Wat houdt ‘onder voorbehoud van financiering’ precies in?

Het is vast herkenbaar: je bent op zoek naar een nieuw huis, ziet een prachtige woning op een vastgoedwebsite en belt enthousiast voor een bezichtiging. De reactie? “Het huis is al verkocht, onder voorbehoud van financiering”. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? En hoe groot is de kans dat de financiering niet rond komt?

Het principe van ‘onder voorbehoud van financiering’

onder voorbehoud van financiering 1

In de huidige markt gaat de verkoop van huizen razendsnel. Het kan zelfs zo zijn dat een huis al onder voorbehoud van financiering is verkocht, voordat het op een vastgoedwebsite verschijnt. Koper en verkoper zijn het dan eens over de prijs, maar er zijn nog ontbindende voorwaarden.

Eén van de vaakst voorkomende ontbindende voorwaarden is ‘ onder voorbehoud van financiering ‘. Als de kopers de hypotheek niet op tijd kunnen regelen, betekent dit dat de verkoop niet doorgaat. Het bedrag dat zij willen lenen, wordt duidelijk vermeld in deze voorwaarde.

Indien er geen financieringsvoorbehoud is opgenomen en de kopers uiteindelijk niet in staat zijn om het huis te betalen, zijn zij vaak verplicht om een boete van 10% van de koopsom te betalen.

Wat wordt bedoeld met de term ‘onder voorbehoud van financiering’?

De clausule ‘onder voorbehoud van financiering’ is gerelateerd aan het regelen van de financiering voor de aangekochte woning. Het biedt kopers de gelegenheid om de hypotheek in orde te maken.Deze voorwaarde wordt doorgaans opgenomen in de koopovereenkomst en er wordt een specifieke datum in het contract genoemd. Na deze specifieke datum verwacht de verkoper dat de financiering is georganiseerd.

In veel gevallen hebben kopers een periode van zes weken na het ondertekenen van de koopovereenkomst om hun financiering op orde te brengen. Mochten de kopers binnen deze termijn de financiering niet kunnen afronden, dan is het mogelijk om in samenspraak met de verkoper de ontbindende voorwaarden te verlengen.

Andere vaak voorkomende voorwaarden

Naast het voorbehoud van financiering zijn er ook andere ontbindende voorwaarden waarvan kopers gebruik kunnen maken. Hierbij kunt je denken aan financiering onder personeelscondities (als de koper bij een bank werkt), een starterslening/koopsubsidie, Nationale Hypotheek Garantie, een huisvestingsvergunning, een bouwtechnische keuring of de verkoop van de eigen woning.

De procedure bij het inroepen van ontbindende voorwaarden

onder voorbehoud van financiering 2

Indien de koper zich beroept op een van de vermelde condities, is het hem toegestaan om de aankoop te annuleren binnen de in het verkoopcontract bepaalde periode. De koper dient dit schriftelijk en met de nodige documentatie te doen, bijvoorbeeld door een aangetekende brief aan de verkoper te sturen.

Om te bewijzen dat de koper de financiering niet kan voltooien, moet hij een afwijzingsbrief van een gecertificeerde hypotheekverstrekker bijvoegen. Deze procedure kan complex lijken, maar maakt je zich geen zorgen. Bij Advidens begeleiden we je gedurende het hele proces en beantwoorden we al jou vragen, zonder enige verplichting. je kunt ons direct bereiken op: 0575 – 547799.

Het ontbinden van een koop is meestal kosteloos, hoewel er vaak administratiekosten in rekening worden gebracht. Dit kan bijvoorbeeld door de notaris zijn. Let wel op, de ontbinding:

  • Kan alleen op grond van de voorwaarden die gesteld zijn.
  • Is enkel mogelijk wanneer het goed gedocumenteerd wordt.
  • Kan alleen binnen de afgesproken termijn plaatsvinden.
  • Gaat altijd schriftelijk. Per e-mail en/of aangetekend per post.

Bereid je voor op het koopproces

Voordat je überhaupt een huis gaat bezichtigen, raden we je aan om eerst een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur te hebben. Op die manier weet je precies wat jou financiële mogelijkheden zijn, welke documenten je allemaal nodig heeft en wat je kunt voorbereiden. Dit zorgt ervoor dat je straks snel kunt handelen als jou droomhuis op de markt komt. Een gesprek met één van onze hypotheekadviseurs is gratis en vrijblijvend.

Conclusie

Het begrip ‘onder voorbehoud van financiering’ kan in eerste instantie wat verwarrend overkomen, maar is een essentieel onderdeel van het koopproces van een huis. Het biedt de koper bescherming en stelt hem in staat om de financiering van de woning te regelen. Bij Advidens beseffen we dat het aanschaffen van een woning een grote stap is en we zijn er om je gedurende het volledige traject bij te staan.

onder voorbehoud van financiering 3 3

Bij Advidens draait het niet alleen om de aankoop van een huis. We streven ernaar om je te helpen bij het realiseren van jou woonwensen, of dat nu gaat om een starterswoning, een gezinsuitbreiding of het verwezenlijken van jou droomhuis. Onze ervaren adviseurs zijn er om je te helpen jou woonwensen om te zetten in realiteit. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek op welke manier wij je kunnen bijstaan bij het verwezenlijken van jou droom.

Arthur

Sinds 1990 ben ik actief als allround adviseur in hypotheken, verzekeringen en kredieten. Ik leg mijn focus op het ondersteunen van klanten, met de overtuiging dat goede service begint bij beschikbaarheid en een open oor. Het is voor mij een uitdaging en een genoegen om het team te voorzien van de beste tools om hun werk uitstekend te doen. Ik streef ernaar om niet alleen een expert te zijn in mijn vakgebied, maar ook een betrouwbare partner voor mijn klanten en een inspirerende leider voor mijn collega’s.

Wij horen graag van u

Alle berichten

Gerelateerde berichten

WhatsApp Advidens