Huizenprijzen in 2024

Huizenprijzen in 2024: Een nieuwe stijging op komst?

De voorspelling van CBRE en de stand van de woningmarkt


In een opmerkelijk artikel in de Telegraaf werd onlangs gesproken over de huizenprijzen in 2024. Hoewel we ons nog in mei 2023 bevinden, wordt er nu al een voorspelling gedaan voor volgend jaar. Volgens vastgoedadviesbureau CBRE zullen de huizenprijzen vanaf 2024 weer stijgen.CBRE suggereert dat er bijna een balans is gevonden op de woningmarkt, waarbij de toename in hypotheekrente wordt gecompenseerd door een afname in de prijzen van woningen. Dit betekent dat een vergelijkbaar huis binnenkort weer net zo betaalbaar kan zijn als in de periode waarin de rente extreem laag was in 2021.

Huizenprijzen in 2024 3 1

De rente heeft inmiddels een sprong gemaakt van ongeveer 1% naar 4%. CBRE heeft dit doorgerekend voor alle inkomensgroepen en concludeert dat zij hierdoor ongeveer 12% minder kunnen lenen. Op basis van gegevens van de makelaarsorganisatie NVM, is er al een daling van meer dan 12% in de huizenprijzen in 2024 sinds het derde kwartaal . Daarnaast zijn de lonen de laatste tijd ook flink gestegen, wat ook meespeelt in deze ontwikkeling.

De rekensom: lagere huizenprijzen, hogere hypotheekrente en inkomens

De berekening is vrij eenvoudig.De verhoogde hypotheekrente van 4% wordt afgezet tegen de voormalig lagere hypotheekrente van 1%. Hierbij wordt rekening gehouden met een daling van de huizenprijzen in 2024 van 12% en een inkomensstijging van minimaal 10%. Laten we dit eens nader bekijken aan de hand van twee rekenvoorbeelden:

Huizenprijzen in 2024 1 2

Rekenvoorbeeld:

Uitgangspunt: Waarde woning voor daling: €400.000

Lineaire hypotheek van €400.000

Hypotheekrente: 2%

Bruto per maand: €1.445

Netto per maand: €1.345 (dalend)

Na daling woningwaarde en stijging hypotheekrente:

Waarde woning na daling van 15%: €340.000

Lineaire hypotheek van €340.000

Hypotheekrente: 5%

Bruto per maand: €1.907

Netto per maand: €1.456 (dalend)

De hypothetische voorbeelden laten zien hoe een daling van de woningwaarde en een stijging van de hypotheekrente de maandelijkse kosten van een hypotheek kunnen beïnvloeden. In het derde voorbeeld zien we dat de waarde van de woning met 15% daalt, wat leidt tot een nieuwe hypotheekwaarde van €340.000. Tegelijkertijd stijgt de hypotheekrente van 2% naar 5%. Als gevolg hiervan stijgen de bruto maandelijkse kosten van €1.445 naar €1.907, en de netto maandelijkse kosten van €1.345 naar €1.456. Het is belangrijk op te merken dat de netto maandelijkse kosten in het geval van een lineaire hypotheek dalen over de tijd, dit in tegenstelling tot een annuïteitenhypotheek.

Maandlasten en andere uitgaven

Ondanks dat de maandelijkse kosten voor huiseigenaren – dankzij de inkomensstijging – ogenschijnlijk beheersbaar blijven, moeten we er rekening mee houden dat andere kosten aanzienlijk zijn toegenomen. De loonsverhogingen voor veel werknemers zijn dus een positieve ontwikkeling, maar nog niet voldoende om alle verhoogde kosten te dekken. Op dit moment kunnen we dan ook stellen dat de huizenprijzen in 2024 nog te hoog zijn. Een verdere daling van minimaal 10% zou de markt ten goede komen.

Huizenprijzen in 2024 2

Advidens: Een slimme keuze voor woningbezitters

Als je op zoek bent naar een slimme en betrouwbare partner in de woningmarkt, dan is Advidens de juiste keuze. Met onze expertise en innovatieve oplossingen helpen we woningbezitters om optimaal te profiteren van de huidige marktsituatie. Onze producten en diensten zijn speciaal ontwikkeld om de uitdagingen waar huizenkopers en -eigenaren mee te maken hebben, het hoofd te bieden.

Met Advidens kun je rekenen op:

  • Betrouwbare informatie en advies over de woningmarkt en hypotheekmogelijkheden.
  • Een breed scala aan producten en diensten die aansluiten op jouw persoonlijke situatie.
  • Innovatieve oplossingen om je financiële positie te versterken en slimme keuzes te maken.

Of je nu een woning wilt kopen, verkopen of je huidige hypotheek wilt herzien, Advidens staat voor je klaar met deskundig advies en ondersteuning. Wij helpen je om de juiste beslissingen te nemen en zo het maximale uit jouw financiële mogelijkheden te halen.

Conclusie

Hoewel de huizenprijzen naar verwachting weer zullen stijgen in 2024, zijn er nog steeds uitdagingen en kansen op de woningmarkt. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de juiste keuzes te maken op basis van jouw persoonlijke situatie. Advidens biedt de expertise, producten en diensten die je nodig hebt om met vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het realiseren van jouw woondromen.

danny schuler

Sinds 2004 ben ik actief in de financiële branche. Als onafhankelijk adviseur zet ik me in om particulieren en zzp’ers te begeleiden naar een financieel gezonde situatie. Mijn expertise ligt op het gebied van hypotheken, verzekeringen, en kredieten. Mijn motto ‘Good goan’ weerspiegelt mijn benadering: met een positieve instelling en doelgerichte adviezen zorg ik dat mijn klanten op een verantwoorde manier hun financiële doelen bereiken. Ik geloof in een aanpak waarbij duidelijke communicatie en persoonlijke betrokkenheid centraal staan, zodat elke cliënt zich ondersteund en begrepen voelt.

Wij horen graag van u

Alle berichten

Gerelateerde berichten

WhatsApp Advidens