Levensverzekering Hypotheek

Levensverzekering Hypotheek: Een Essentiële Gids

Waarom een Levensverzekering Belangrijk is bij een Hypotheek

Het aanschaffen van een woning vereist doorgaans een aanzienlijke investering en gaat vaak gepaard met het afsluiten van een levensverzekering hypotheek. Een cruciale, maar soms over het hoofd geziene stap in dit proces is het afsluiten van een levensverzekering hypotheek. In het bijzonder is de overlijdensrisicoverzekering (ORV) een sleutelcomponent in het veiligstellen van de financiële toekomst van  jou  gezin in het geval dat je of  jou  partner komt te overlijden. 

In dit artikel zullen we de basisprincipes van een overlijdensrisicoverzekering en de rol ervan bij een hypotheek uitleggen. Ons doel is om je te voorzien van essentiële informatie zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het afsluiten van een levensverzekering hypotheek bij een hypotheek.

Wat is een Overlijdensrisicoverzekering?

Levensverzekering Hypotheek 1 1

Een Overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een bijzondere vorm van levensverzekering waarbij er een unieke betaling wordt gedaan als de verzekerde sterft tijdens de geldigheidsduur van de polis. Dit kan financiële zekerheid bieden aan de nabestaanden, meestal de partner, door het mogelijk te maken dat de hypotheeklasten blijven worden betaald of de hypotheek voor een groot deel kan worden afgelost.

Het Belang van een Overlijdensrisicoverzekering bij een Hypotheek

Als je een eigen woning heeft en een van je of  jou  partner komt te overlijden, krijgen de nabestaanden mogelijk te maken met hypotheeklasten die ze wellicht niet zelfstandig kunnen dragen. Dit kan resulteren in een situatie waarin het huis noodgedwongen in de verkoop moet. Een ORV biedt een bescherming tegen dit risico.

Het Kiezen van de Juiste Overlijdensrisicoverzekering voor uw Hypotheek

De keuze voor de juiste overlijdensrisicoverzekering hangt grotendeels af van het type hypotheek dat je heeft. Er zijn drie hoofdtypen overlijdensrisicoverzekeringen: gelijkblijvende, lineair dalende en annuïtair dalende verzekeringen. Het is essentieel om te kiezen voor een ORV die het beste past bij  jou  levensverzekering hypotheek typ en financiële situatie.

Welke Overlijdensrisicoverzekering Past Bij  jou  Hypotheek?

Levensverzekering Hypotheek 2 1

Bij het selecteren van een overlijdensrisicoverzekering is het vooral belangrijk om rekening te houden met het type hypotheek dat je heeft. Als je een lineaire of annuïtaire hypotheek heeft, lost je maandelijks een deel van  jou  hypotheek af. Dit betekent dat de hypotheekschuld geleidelijk afneemt en het financiële risico bij overlijden van de huiseigenaren steeds kleiner wordt. In dit geval kunt je overwegen om een overlijdensrisicoverzekering te kiezen waarvan de uitkering jaarlijks wordt aangepast aan het resterende hypotheekbedrag.

Er zijn drie soorten overlijdensrisicoverzekeringen die je kunt overwegen, afhankelijk van  jou  persoonlijke situatie en het type hypotheek:

Gelijkblijvende verzekering: De verzekerde som blijft gelijk gedurende de gehele looptijd van de verzekering. Dit type verzekering is geschikt voor een aflossingsvrije hypotheek.

Lineair dalende verzekering: Het verzekerde bedrag daalt ieder jaar met hetzelfde bedrag tot € 0 aan het einde van de looptijd. Dit type verzekering is geschikt voor een lineaire hypotheek.

Annuïtair dalende verzekering: Het verzekerde bedrag daalt in het begin langzaam en in de laatste 5 jaar snel tot € 0 aan het eind. Dit type verzekering is geschikt voor een annuïtaire hypotheek.

Overlijdensrisicoverzekering en Hypotheek: Is het Verplicht?

Bij een Levensverzekering Hypotheek kan een ORV soms verplicht zijn, afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Hoewel het niet verplicht is om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten in combinatie met een hypotheek, kan het toch verstandig zijn om hier serieus over na te denken. Het kan namelijk een financiële zekerheid bieden voor een relatief lage kostenpost, gezien de aanzienlijke dekking van de hypotheekschuld die het kan bieden in geval van overlijden.

Hoe Bereken Ik De Verplichte Dekking?

Het verplichte bedrag voor een overlijdensrisicoverzekering wordt steevast gekoppeld aan een bepaalde fractie van de hypotheek die een specifiek percentage van de marktwaarde van het onroerend goed overschrijdt. Dit percentage is niet vast en schommelt afhankelijk van de aanbieder van de hypotheek, meestal binnen een bereik van 80 tot 100 procent. De formule voor het berekenen van het minimale verzekerd bedrag is als volgt:

Minimaal verzekerd bedrag = Waarde hypotheek – (Taxatiewaarde woning * Verplicht percentage boven marktwaarde)

Overwegingen bij het Kiezen van een Overlijdensrisicoverzekering

Levensverzekering Hypotheek 3 2

Bij het kiezen van een overlijdensrisicoverzekering moet je rekening houden met een aantal factoren:

1.  jou  leeftijd: De premie voor een overlijdensrisicoverzekering is grotendeels afhankelijk van  jou  leeftijd op het moment van afsluiten. Hoe jonger je bent, hoe lager de premie is.

2.  jou  gezondheid:  jou  huidige gezondheid en medische geschiedenis kunnen ook van invloed zijn op de premie. Sommige verzekeraars kunnen hogere premies in rekening brengen of zelfs weigeren om je te verzekeren als je een slechte gezondheid of een hoog risico op bepaalde ziekten heeft.

3. Het soort hypotheek: Zoals eerder vermeld, is het type overlijdensrisicoverzekering dat je kiest grotendeels afhankelijk van het type levensverzekering hypotheek dat je heeft.

Conclusie

Hoewel een overlijdensrisicoverzekering misschien niet de eerste zaak is waar je aan denkt bij het afsluiten van een hypotheek, is het zeker een aspect dat je niet over het hoofd moet zien. Het helpt  jou  geliefden te beschermen tegen financiële lasten in het geval van  jou  overlijden. Het is raadzaam om je goed te laten informeren door een financieel adviseur om zo een overlijdensrisicoverzekering te kiezen die het beste bij  jou  situatie past. Daarom zijn wij bij Advidens gespecialiseerd in levensverzekering hypotheek.

Arthur

Sinds 1990 ben ik actief als allround adviseur in hypotheken, verzekeringen en kredieten. Ik leg mijn focus op het ondersteunen van klanten, met de overtuiging dat goede service begint bij beschikbaarheid en een open oor. Het is voor mij een uitdaging en een genoegen om het team te voorzien van de beste tools om hun werk uitstekend te doen. Ik streef ernaar om niet alleen een expert te zijn in mijn vakgebied, maar ook een betrouwbare partner voor mijn klanten en een inspirerende leider voor mijn collega’s.

Wij horen graag van u

Alle berichten

Gerelateerde berichten

WhatsApp Advidens