Van huren naar kopen

Een huis kopen is regelmatig goedkoper dan een huis huren. De huurprijzen zijn hoog en stijgen ook nog eens elk jaar aanzienlijk, zonder dat je er iets extra’s voor terugkrijgt. Zeker wanneer je graag langer op dezelfde plek zou willen blijven wonen en uw woning naar eigen smaak zou willen verbouwen, is het verstandig om je te oriënteren op een koopwoning. Vul in onze tool je huidige huurprijs en je inkomen in en krijg meteen een indicatie van wat jouw mogelijkheden zijn wanneer je wilt overstappen naar een koophuis.Waarom zou ik een huis kopen?

Wanneer je huurt, betaal je voor een ruimte om in te wonen. Zeker wanneer je de intentie hebt om maar kort op dezelfde plek te blijven wonen, kan huren een uitkomst zijn. Een huurhuis is immers snel opgezegd. De spoeling is wat betreft huurhuizen echter zo dun, dat er weinig gelegenheid is om snel te kunnen verhuizen. En hoe lang je ook in een huurwoning woont en hoeveel geld je ook aan huur betaalt, uiteindelijk wordt het huis nooit jouw eigendom. Hoe langer je huurt, hoe meer geld het jou dus kost. Daarom kan het interessant zijn om over te stappen van huren naar kopen.

De voordelen van een koopwoning

We zetten een aantal voordelen van een koopwoning voor je op een rij:

  • Wanneer je aflossing betaalt en je woning in waarde stijgt, bouw je vermogen op.
  • Meestal is je hypotheekrente aftrekbaar van de belasting.
  • De maandlasten staan voor langere tijd vast.
  • Ben je starter op de woningmarkt? Dan zijn er verschillende subsidies en regelingen mogelijk.

De nadelen van een koopwoning

Uiteraard willen we ook transparant zijn over de nadelen van een koopwoning:

  • Je moet eigen geld inleggen.
  • De kosten voor (groot) onderhoud zijn voor je eigen rekening.
  • De woning kan in waarde dalen.
  • Je moet rekening houden met een aantal bijkomende kosten, die je als huurder niet hebt.

Is het voor jou verstandig om de stap van huren naar kopen te nemen? Dat kun je pas echt met zekerheid zeggen als je dit grondig uit hebt laten zoeken door een professional. Het is absoluut interessant om als huurder te laten onderzoeken wat jouw opties exact zijn.

Wij helpen huurders op weg

Wat je beweegredenen ook zijn om over te stappen van huren naar kopen, het is altijd een omschakeling die veel voeten in de aarde heeft. Wij helpen jou als huurder graag door je heldere informatie te verschaffen, inzicht te bieden in je huidige financiële situatie en uiteraard te bespreken wat je mogelijkheden zouden kunnen zijn. Neem vandaag nog contact op voor een onafhankelijk en eerlijk advies.

Wij scoren een

9.7

Uit 517 reviews.

Advieskeuze.nl is onafhankelijk.

Kan huren voordeliger zijn dan kopen?

Ja, huren kan in bepaalde situaties voordeliger zijn dan kopen. Dit is vaak zo bij kortere periodes van verblijf, bij huren wordt er namelijk geen overdrachtsbelasting (niet bij nieuwe woningen) betaald. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de duur van het verblijf, de woningmarkt, onderhoudskosten en persoonlijke financiële situatie. Bij huren zijn de onderhoudskosten voor de verhuurder, terwijl je bij kopen zelf verantwoordelijk bent voor deze kosten.

Wat is verstandiger, huren of kopen?

Of huren of kopen verstandiger is, hangt af van de individuele situatie en voorkeuren. Kopen kan op lange termijn financieel voordeliger zijn en geeft meer stabiliteit, maar vereist ook een grotere financiële verplichting en verantwoordelijkheid voor onderhoud. Huren biedt meer flexibiliteit en minder financiële lasten op korte termijn.

Waarom zou je een huis kopen in plaats van huren?

Een huis kopen kan een goede investering zijn, omdat onroerend goed op lange termijn vaak in waarde stijgt. Daarnaast bouw je met het afbetalen van een hypotheek eigen vermogen op. Wanneer je huurt, betaal je voor het gebruik van de woning, maar bouw je geen eigen vermogen op.

Wat zijn de kosten koper in 2023?

De kosten koper in 2023 kunnen variëren afhankelijk van de aankoopprijs van de woning en andere factoren. Kosten koper omvat overdrachtsbelasting, notariskosten, kadasterkosten en eventueel een taxatierapport en advies- en bemiddelingskosten voor het verkrijgen van een hypotheek. Het is aan te raden om een financieel adviseur te raadplegen voor de exacte kosten.

Kun je een huis kopen zonder spaargeld?

Het kopen van een huis zonder spaargeld is zeer lastig, omdat je naast de aankoopprijs ook de kosten koper en eventuele verbouwingskosten moet kunnen betalen. Er zijn wel enkele regelingen en hypotheken die dit mogelijk maken voor bepaalde doelgroepen, maar dit hangt af van de persoonlijke financiële situatie.

Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?

Het benodigde bedrag om een huis te kopen hangt af van de aankoopprijs van de woning en de bijkomende kosten. Over het algemeen heb je minimaal 5-6% van de aankoopprijs nodig voor de kosten koper, en daarnaast is het verstandig om spaargeld te hebben voor eventuele verbouwingen en onvoorziene kosten.

Referenties van klanten

5 / 5
Wij zijn echt fantastisch geholpen door Danny! Hij is altijd bereikbaar, maakt het onmogelijke mogelijk en legt alles goed uit.
Serena
5 / 5
Goed voorgelicht. Duidelijke uitleg over nieuwe hypotheek
P.G
5 / 5
Deskundige en persoonlijke begeleiding, met oog voor onze specifieke situatie
David
5 / 5
Zoals altijd ontzettend goed geholpen door Danny. Open en eerlijk, bekwaam en duidelijk. Schakelen en communicatie ook altijd kort en prettig.
C.vdN
5 / 5
Fijne eerlijke man die erg kundig is in zijn werk. Vriendelijk en geïnteresseerd.
S.A
5 / 5
Duidelijke uitleg en advies. De hypotheekadviseur weet precies wat er bedoeld wordt met bepaalde vragen en geeft hier goed antwoord op. Ook denkt zij goed mee.
RB
4 / 5
Goede communicatie, duidelijke uitleg en snelle reactie
ivo
5 / 5
Zeer betrokken en oprecht geïnteresseerde adviseur met goed oog voor de behoefte van de klant (ik dus)
Lex
4 / 5
Was zeer geduldig met ons. Ondanks dat wij veel vragen hadden nam hij de tijd nam om deze uit te lichten en op te helderen.
AFM
5 / 5
Van Disseldorp heeft het vermogen om zich zeer snel een beeld te vormen van de financiële situatie, kan daar adequaat in adviseren en begeleidt het proces van advies tot en met uitvoering zeer punctueel.Eerlijk gezegd heb ik het zo goed nog weinig meegemaakt in m'n leven. Wat daarbij komt: Paul hanteert de menselijke maat en begeleidt zeer persoonlijk, met begrip en mensenkennis.
Ronald
advidens vergaderruimte

Wij horen graag van u

WhatsApp Advidens