Van huren naar kopen

Een huis kopen is regelmatig goedkoper dan een huis huren. De huurprijzen zijn hoog en stijgen ook nog eens elk jaar aanzienlijk, zonder dat je er iets extra’s voor terugkrijgt. Zeker wanneer je graag langer op dezelfde plek zou willen blijven wonen en uw woning naar eigen smaak zou willen verbouwen, is het verstandig om je te oriënteren op een koopwoning. Vul in onze tool je huidige huurprijs en je inkomen in en krijg meteen een indicatie van wat jouw mogelijkheden zijn wanneer je wilt overstappen naar een koophuis.Waarom zou ik een huis kopen?

Wanneer je huurt, betaal je voor een ruimte om in te wonen. Zeker wanneer je de intentie hebt om maar kort op dezelfde plek te blijven wonen, kan huren een uitkomst zijn. Een huurhuis is immers snel opgezegd. De spoeling is wat betreft huurhuizen echter zo dun, dat er weinig gelegenheid is om snel te kunnen verhuizen. En hoe lang je ook in een huurwoning woont en hoeveel geld je ook aan huur betaalt, uiteindelijk wordt het huis nooit jouw eigendom. Hoe langer je huurt, hoe meer geld het jou dus kost. Daarom kan het interessant zijn om over te stappen van huren naar kopen.

De voordelen van een koopwoning

We zetten een aantal voordelen van een koopwoning voor je op een rij:

  • Wanneer je aflossing betaalt en je woning in waarde stijgt, bouw je vermogen op.
  • Meestal is je hypotheekrente aftrekbaar van de belasting.
  • De maandlasten staan voor langere tijd vast.
  • Ben je starter op de woningmarkt? Dan zijn er verschillende subsidies en regelingen mogelijk.

De nadelen van een koopwoning

Uiteraard willen we ook transparant zijn over de nadelen van een koopwoning:

  • Je moet eigen geld inleggen.
  • De kosten voor (groot) onderhoud zijn voor je eigen rekening.
  • De woning kan in waarde dalen.
  • Je moet rekening houden met een aantal bijkomende kosten, die je als huurder niet hebt.

Is het voor jou verstandig om de stap van huren naar kopen te nemen? Dat kun je pas echt met zekerheid zeggen als je dit grondig uit hebt laten zoeken door een professional. Het is absoluut interessant om als huurder te laten onderzoeken wat jouw opties exact zijn.

Wij helpen huurders op weg

Wat je beweegredenen ook zijn om over te stappen van huren naar kopen, het is altijd een omschakeling die veel voeten in de aarde heeft. Wij helpen jou als huurder graag door je heldere informatie te verschaffen, inzicht te bieden in je huidige financiële situatie en uiteraard te bespreken wat je mogelijkheden zouden kunnen zijn. Neem vandaag nog contact op voor een onafhankelijk en eerlijk advies.

Wij scoren een

9.7

Uit 484 reviews.

Advieskeuze.nl is onafhankelijk.

Kan huren voordeliger zijn dan kopen?

Ja, huren kan in bepaalde situaties voordeliger zijn dan kopen. Dit is vaak zo bij kortere periodes van verblijf, bij huren wordt er namelijk geen overdrachtsbelasting (niet bij nieuwe woningen) betaald. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de duur van het verblijf, de woningmarkt, onderhoudskosten en persoonlijke financiële situatie. Bij huren zijn de onderhoudskosten voor de verhuurder, terwijl je bij kopen zelf verantwoordelijk bent voor deze kosten.

Wat is verstandiger, huren of kopen?

Of huren of kopen verstandiger is, hangt af van de individuele situatie en voorkeuren. Kopen kan op lange termijn financieel voordeliger zijn en geeft meer stabiliteit, maar vereist ook een grotere financiële verplichting en verantwoordelijkheid voor onderhoud. Huren biedt meer flexibiliteit en minder financiële lasten op korte termijn.

Waarom zou je een huis kopen in plaats van huren?

Een huis kopen kan een goede investering zijn, omdat onroerend goed op lange termijn vaak in waarde stijgt. Daarnaast bouw je met het afbetalen van een hypotheek eigen vermogen op. Wanneer je huurt, betaal je voor het gebruik van de woning, maar bouw je geen eigen vermogen op.

Wat zijn de kosten koper in 2023?

De kosten koper in 2023 kunnen variëren afhankelijk van de aankoopprijs van de woning en andere factoren. Kosten koper omvat overdrachtsbelasting, notariskosten, kadasterkosten en eventueel een taxatierapport en advies- en bemiddelingskosten voor het verkrijgen van een hypotheek. Het is aan te raden om een financieel adviseur te raadplegen voor de exacte kosten.

Kun je een huis kopen zonder spaargeld?

Het kopen van een huis zonder spaargeld is zeer lastig, omdat je naast de aankoopprijs ook de kosten koper en eventuele verbouwingskosten moet kunnen betalen. Er zijn wel enkele regelingen en hypotheken die dit mogelijk maken voor bepaalde doelgroepen, maar dit hangt af van de persoonlijke financiële situatie.

Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?

Het benodigde bedrag om een huis te kopen hangt af van de aankoopprijs van de woning en de bijkomende kosten. Over het algemeen heb je minimaal 5-6% van de aankoopprijs nodig voor de kosten koper, en daarnaast is het verstandig om spaargeld te hebben voor eventuele verbouwingen en onvoorziene kosten.

Referenties van klanten

5 / 5
Adviseur komt goed voorbereid op de afspraak, heeft verstand van zaken en geeft diverse opties. Neemt je goed mee in het proces en met de tooling geeft hij een beeld wat mogelijk is. Er is ook ruimte voor een persoonlijk gesprek, dat geeft dat je op je gemak van alles kunt vragen.
MC
5 / 5
Voor de tweede keer een hypotheek afgesloten via Advidens. Dit keer de lopende hypotheek meegenomen. Goed geïnformeerd en super begeleid in het proces, ook door de overige medewerkers. Wij zijn tevreden.
JP
4 / 5
Erg adequaat handelende adviseur die duidelijk en betrouwbaar is in doen en laten
Hans en Janita
4 / 5
Er werd goed geluisterd en meegedacht. Uitleg was goed en op vervolgvragen werd snel en adequaat op gereageerd. Punt van aandacht misschien dat ik wel een mail kreeg dat de 'Nota van afrekening' correct was, maar misschien dat een mondelinge uitleg soms op zijn plaats is. Misschien zijn er maar weinig klanten die de behoefte hebben om de nota te doorgronden maar biedt wel de mogelijkheid aan.
Tevreden klant
5 / 5
Deskundig en gedreven om voor ons succesvol te zijn. Niet bang om nee te verkopen wanneer nodig.
Tino
4 / 5
Zeer deskundig, werkt iets te veel alleen met de mail, een telefoontje is soms sneller en duidelijker
g.j.kip
5 / 5
Danny legt alles goed uit en geeft ook meerdere opties wat je kunt. Geeft ook wat je wel of beter niet kunt doen.
Ellen
5 / 5
Geweldig in het communiceren en advies geven,hoe het geschied om een hypotheek rond te krijgen,prachtig in 1 woord gezeg
M.I
5 / 5
Paul van Disseldorp is gewoon top; relaxed en eerlijk advies
Ewald
4 / 5
Goed advies en de gewenste uitkomst is uiteindelijk bereikt.
FK
advidens vergaderruimte

Wij horen graag van u

WhatsApp Advidens