Je hypotheek en pensioen

Jaren geleden heb je een woning gekocht en je wilt in de toekomst graag in die woning van je oude dag genieten. Je betaalt keurig uw hypotheek en je hebt nooit betalingsproblemen. Het is natuurlijk verstandig regelmatig te bekijken of je huidige hypotheek nog aan je wensen voldoet, maar dit wordt van groot belang wanneer je wat ouder wordt. Want, is jouw hypotheek wel toekomstproof? Hoewel aan het verkrijgen van een hypotheek geen maximum leeftijd verbonden is, wordt eerder dan je misschien verwacht je pensioeninkomen meegenomen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Jouw hypotheek en pensioen: waar moet je rekening mee houden?Kan ik mijn toekomstige hypotheek wel betalen?

Ben je tussen de 57 en 67 jaar wanneer de looptijd van je hypotheek eindigt? Dan adviseren wij om voor die tijd te bekijken of je hypotheek wel toekomstproof is. Wanneer je tien jaar jonger bent dan jouw AOW-leeftijd, worden namelijk je toekomstige pensioeninkomsten al meegenomen bij het berekenen van een nieuwe hypotheek. Je moet hierbij denken aan AOW, opgebouwd pensioen en voorzieningen die je eventueel zelf getroffen hebt. Er wordt echter niet gekeken naar inkomsten uit loondienst of een eigen onderneming na de AOW-leeftijd.

Wat verandert er qua hypotheek en pensioen?

Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd nadert, wordt er bij het berekenen van de maximale hypotheek altijd uitgegaan van een annuïteitenhypotheek. Dit is ook zo wanneer je een ander type hypotheek zou willen afsluiten, waarbij de hypotheeklasten lager zijn. In sommige gevallen zou je een aflossingsvrij gedeelte van uw oude hypotheek kunnen meenemen, maar niet alle geldverstrekkers zijn bereid daaraan mee te werken. Ook willen niet alle hypotheekverstrekkers naar de werkelijke lasten en inkomsten kijken. Je zou dus op basis van een fictieve situatie niet meer in je huidige woning kunnen blijven.

Hypotheek, pensioen en overlijdensrisicoverzekering

Een maximale hypotheek wordt berekend over 30 jaar. Maar wanneer iemand al enigszins op leeftijd is, neemt de kans op overlijden binnen die 30 jaar toe. Wanneer je jonger bent, wordt dit risico gedekt met een overlijdensrisicoverzekering. Maar ook die wordt lastiger of soms zelfs niet verstrekt wanneer je ouder bent. En wanneer je wel een ORV hebt, is de premie vaak erg hoog, waardoor er minder ruimte overblijft voor de kosten van je hypotheek.

Maak je hypotheek bijtijds toekomstproof

Wij begrijpen dat dit alles je een onrustig gevoel kan geven. Het is echter wel degelijk mogelijk om al deze moeilijkheden voor te zijn, mits je er op tijd bij bent. Ben je over meer dan tien jaar pas aan je pensioen toe en valt het einde van je looptijd in die tien jaar? Dan is het verstandig je huidige hypotheek nu al toekomstproof te maken. Wij onderzoeken voor jou wat er op basis van je persoonlijke omstandigheden mogelijk is qua hypotheek en pensioen. Neem contact op, zodat we samen met jou ervoor kunnen zorgen dat je gerust je de toekomst tegemoet gaat.

Wij scoren een

9.9

Uit 421 reviews.

Advieskeuze.nl is onafhankelijk.

Referenties van klanten

5 / 5
Duidelijke uitleg, goede communicatie, zeer vlotte reactie, goed advies passend bij mijn persoonlijke situatie
WB
5 / 5
Danny denkt mee, zoekt voor de klant de voordeligste oplossing. Hij communiceert duidelijk en het contact is altijd prettig. We hebben ook voor onze hypotheek en eerdere kredieten van de diensten van Advies gebruik gemaakt tot volle tevredenheid.
KKR
5 / 5
Altijd betrokken bij de klant en zeer kundig advies en handelen
Daniëlle
5 / 5
Hij heeft ons super goed geholpen en geadviseerd ben er heel tevreden over
Funda
5 / 5
Kennis van zaken en neemt de prive situatie mee in het gesprek voordat hij advies geeft
Eric
5 / 5
Staat klaar bij vragen, duidelijke uitleg waarom en geeft ook mogelijkheid tot eigen keuzes
J
5 / 5
Adviseur was zeer duidelijk en luisterde goed naar de wensen die we hadden
Rene Rutter
5 / 5
Grondig, duidelijk, zeer gedreven en altijd oplossingsgericht
JP_Arnhem
4 / 5
Professioneel en vriendelijk Prima en snel geholpen
Anoniem
5 / 5
Danny is een betrokken hypotheekadviseur die het beste voor zijn klant wil
ESK
advidens vergaderruimte

Wij horen graag van u

WhatsApp Advidens