Loan to Value 1 1

Hoe geld besparen door oversluiten: tips en trucs

Het is een bekend fenomeen: je hebt een lening afgesloten en betaalt maandelijks netjes je aflossingen. Maar dan zie je een advertentie voorbij komen waarin staat dat je geld kunt besparen door je lening over te sluiten. Is dit echt mogelijk? En hoe werkt het precies? In dit artikel zullen we je alles vertellen over het oversluiten van leningen en hoe je hiermee geld kunt besparen.

Wat is lening oversluiten?

Lening oversluiten is het aflossen van je huidige lening(en) met een nieuwe lening. Dit kan bij dezelfde kredietverstrekker of bij een andere kredietverstrekker. Het doel hiervan is om een lagere rente te krijgen en daarmee geld te besparen op je maandelijkse aflossingen.

Waarom zou je je lening oversluiten?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om je lening over te sluiten. De belangrijkste reden is om geld te besparen op je maandelijkse aflossingen. Dit kan bijvoorbeeld doordat de rente op je huidige lening hoger is dan de rente op een nieuwe lening. Ook kan het zijn dat je huidige lening niet meer past bij je financiële situatie en je graag een lening wilt met andere voorwaarden.

Een andere reden om je lening over te sluiten is om meerdere leningen samen te voegen tot één lening. Dit kan overzichtelijker zijn en je kunt hiermee mogelijk ook geld besparen.

Wanneer is het verstandig om je lening over te sluiten?

Het oversluiten van je lening is niet altijd de beste optie. Het is belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van je huidige lening en de voorwaarden van de nieuwe lening. Als de rente op je huidige lening al laag is en de voorwaarden gunstig zijn, kan het oversluiten van je lening juist nadelig uitpakken.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele boeterentes. Bij sommige leningen moet je een boete betalen als je deze vervroegd aflost. Het is dus belangrijk om te berekenen of de besparing op je maandelijkse aflossingen opweegt tegen de eventuele boeterente.

Tips voor het oversluiten van je lening

Als je hebt besloten om je lening over te sluiten, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je het meeste uit het oversluiten van je lening haalt.

Vergelijk verschillende kredietverstrekkers

Het is belangrijk om verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken voordat je een nieuwe lening afsluit. Zo kun je zien welke kredietverstrekker de laagste rente biedt en welke voorwaarden het beste bij jou passen. Dit kun je doen door offertes op te vragen bij verschillende kredietverstrekkers of door gebruik te maken van een vergelijkingssite.

Let op de looptijd van de lening

Bij het oversluiten van je lening is het belangrijk om te kijken naar de looptijd van de lening. Als je een langere looptijd kiest, betaal je maandelijks minder aflossing, maar uiteindelijk betaal je wel meer rente. Kies je voor een kortere looptijd, dan betaal je maandelijks meer aflossing, maar uiteindelijk betaal je wel minder rente. Het is dus belangrijk om een afweging te maken tussen de maandelijkse kosten en de totale kosten van de lening.

Let op eventuele extra kosten

Bij het oversluiten van je lening kunnen er extra kosten komen kijken, zoals administratiekosten of advieskosten. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je berekening of deze kosten opwegen tegen de besparing die je maakt door het oversluiten van je lening.

Houd rekening met je persoonlijke situatie

Bij het oversluiten van je lening is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld een vast contract of een tijdelijk contract? Dit kan van invloed zijn op de rente die je betaalt voor je lening. Ook als je een negatieve BKR-registratie hebt, kan dit van invloed zijn op de rente die je betaalt.

Voorbeeld van geld besparen door lening oversluiten

Om je een idee te geven van hoeveel geld je kunt besparen door je lening over te sluiten, geven we je hieronder een voorbeeld.

Stel, je hebt een persoonlijke lening van €10.000 met een looptijd van 5 jaar en een rente van 8%. Je betaalt dan maandelijks €202,73 aan aflossing en in totaal betaal je €12.163,80 aan rente.

Als je deze lening oversluit naar een lening met een rente van 6%, betaal je maandelijks €195,79 aan aflossing en in totaal betaal je €11.747,40 aan rente. Dit betekent dat je maandelijks €6,94 minder betaalt en in totaal €416,40 bespaart op de rente.

Conclusie

Het oversluiten van je lening kan een goede manier zijn om geld te besparen op je maandelijkse aflossingen. Het is echter belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van je huidige lening en de voorwaarden van de nieuwe lening. Vergelijk verschillende kredietverstrekkers en houd rekening met eventuele extra kosten. Zo kun je ervoor zorgen dat je het meeste uit het oversluiten van je lening haalt en geld bespaart op je maandelijkse aflossingen.

hanita oostrom

Sinds 2005 ben ik werkzaam als adviseur voor particulieren op het gebied van hypotheken, verzekeringen en kredieten. Wat mijn werk voor mij zo bijzonder maakt, is de mogelijkheid om mensen te helpen met hun grootste aankoop. De vreugde en het geluk dat mijn cliënten ervaren wanneer ze hun dromen realiseren, geeft mij enorme voldoening in mijn werk. Het is voor mij een privilege om bij te dragen aan deze belangrijke momenten in het leven van mensen, door hen te voorzien van advies dat hen helpt een solide financiële toekomst op te bouwen.

Wij horen graag van u

Alle berichten

Gerelateerde berichten

WhatsApp Advidens