Zakelijk bankieren 1

Het Begrijpen van Hypotheekberekeningen Bij Je Eerste Huisaankoop

Het kopen van je eerste huis is een spannende, maar ook een complexe onderneming, vooral als het aankomt op hypotheekberekeningen. In dit blogpost duiken we diep in de wereld van hypotheekberekeningen om je te helpen begrijpen hoe je maximale hypotheek wordt bepaald en welke factoren hierbij een rol spelen.

Hoe wordt de maximale hypotheek bepaald?

Inkomen en uitgaven

De maximale hypotheek wordt bepaald door twee belangrijke factoren: je inkomen en de waarde van het huis dat je wilt kopen. De overheid stelt jaarlijks wettelijke leennormen vast om kopers te beschermen. Deze normen zijn gebaseerd op de Loan-to-Income (LTI) en Loan-to-Value (LTV) ratio’s.

Loan-to-Income (LTI)

Bij de LTI wordt gekeken naar het gezamenlijke inkomen, waarbij 100% van het inkomen van de hoofdverdiener en 90% van het inkomen van de partner wordt meegenomen. Eventuele alimentatiebetalingen worden afgetrokken. Voor ouderen die dicht bij hun pensioen zijn, wordt het inkomen na pensionering gebruikt. De financieringslasttabel bepaalt de maximale toegestane maandelijkse uitgaven als percentage van het inkomen.

Loan-to-Value (LTV)

De LTV-ratio stelt een maximale leenbedrag vast op basis van de waarde van het onroerend goed. De maximale lening is doorgaans 100% van de marktwaarde zonder energiebesparende voorzieningen (EBV) en 106% met EBV.

De rol van de woningwaarde

De waarde van de woning speelt ook een cruciale rol. De maximale hypotheek is vaak 100% van de marktwaarde van de woning. Dit betekent dat je, zonder extra spaargeld, geen hogere hypotheek kunt krijgen dan de koopprijs van het huis.

Hoe kun je zelf een hypotheekberekening maken?

Met de online tools van Advidens kun je eenvoudig een indicatie krijgen van je maximale hypotheek. Door je bruto jaarinkomen, leeftijd en eventuele samenkoop met een partner in te voeren, krijg je snel een beeld van wat je kunt lenen.

Belangrijke overwegingen

  • Persoonlijke situatie: Iedereen’s financiële situatie is uniek. Het is daarom belangrijk om een hypotheekadviseur te raadplegen voor een nauwkeurige berekening.
  • Toekomstige veranderingen: Denk na over mogelijke veranderingen in je inkomen of uitgaven in de toekomst.
  • Extra kosten: Vergeet niet dat er naast de hypotheek ook andere kosten komen kijken bij het kopen van een huis, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en eventuele verbouwingskosten.

Conclusie

Het begrijpen van hypotheekberekeningen is cruciaal bij de aankoop van je eerste huis. Door je bewust te zijn van de factoren die je leencapaciteit beïnvloeden, kun je beter voorbereid zijn op het koopproces. Voor persoonlijk advies en begeleiding bij het vinden van de juiste hypotheek, kun je altijd terecht bij Advidens. Ons team van experts staat klaar om je te helpen bij al je financiële vragen en behoeften.

Ben je klaar om de volgende stap te zetten in je huisaankoopavontuur? Neem dan contact op met Advidens voor onafhankelijk advies op maat.

Arthur

Sinds 1990 ben ik actief als allround adviseur in hypotheken, verzekeringen en kredieten. Ik leg mijn focus op het ondersteunen van klanten, met de overtuiging dat goede service begint bij beschikbaarheid en een open oor. Het is voor mij een uitdaging en een genoegen om het team te voorzien van de beste tools om hun werk uitstekend te doen. Ik streef ernaar om niet alleen een expert te zijn in mijn vakgebied, maar ook een betrouwbare partner voor mijn klanten en een inspirerende leider voor mijn collega’s.

Wij horen graag van u

Alle berichten

Gerelateerde berichten

WhatsApp Advidens